середа, 27 червня 2012 12:29

Іноземці в Україні витрачають по 500 гривень на день
6

Фото: Фото: Володимир Мукан

Пиво у столичній фан-зоні продають за 15-20 грн за 0,5 л, прапорці на щоках малюють за 10 грн, обід у недорогому кафе обходиться у 60-70 грн.

"Так, пиво тут утричі дешевше, ніж в Іспанії. Обід теж відносно недорогий, але день життя у Києві мені обходиться у 500 гривень. Це дорожче, ніж у Вроцлаві чи Варшаві. Там витрачав 170 злотих (402 грн)", - каже іспанець Ін'які Суарес. Стоїть на столичному Хрещатику в світлих шортах та білій футболці із англійським написом "Маямі біч". На ногах потерті кросівки. До нього підходять дівчата із зеленими сумками з написом англійською "Волонтер".

"А де тут у вас національна кухня? " - запитує він волонтерку.

Вона показує йому в бік "Пузатої хати" на Бесарабській площі.

"Дивно, що в Києві національна кухня не дуже розрекламована. Та й взагалі дешевих кафе у центрі обмаль. Хоча харчі у ваших супермаркетах дешевші, ніж у Польщі, у київських кафе обіди дорогі. На повноцінний обід із м'ясом у Польщі вистачало 5 євро, тут - 10-12", - розповів Суарес.

За номер в українському тризірковому готелі іспанець платить 150 євро. У Польщі це йому обходилось 90 євро.

"Причому у Вроцлаві у цю ціну входило дворазове харчування. Одяг у ваших магазинах коштує так, ніби він весь від якогось іменитого дизайнера. В Іспанії футболки б 30 і 40 євро ніхто б не купував. Там їх продають найдорожче за 10 євро. Дорого обходяться й розваги - за ніч у нічному клубі я віддав 150 гривень. В Іспанії це обійшлося б у 4 -5 євро. Але там немає скільки тютюнового диму, як у вас", - сказав іспанець.

"Ми винаймаємо квартиру на 7 осіб за 1400 гривень", - каже студент із Нігерії Мумбала Обасанджо.

Він стоїть разом із друзями неподалік Майдану незалежності. Тримає в руках гаманець від "Гуччі" та айфон.

"Це, звісно, дорого, але нам тут подобається. У нас в Лагосі така б обійшлася б 900 гривень. Більше б за неї не дали. Модно одягатися тут теж дорожче. Продукти коштують майже так само, проте вибір у Києві більший", - вважає нігерієць.

Проте в Україні набагато дешевший проїзд в метро та міжміських потягах.

"Це у десятки разів дешевше, ніж у нас в Англії, - каже англієць Стів Хьюз. Стоїть біля монументу Незалежності. В руках тримає великий рюкзак, до якого прикріплений штатив до фотоапарату. - Щоб проїхатися у лондонському метро, потрібно 12 фунтів стерлінгів ( 149,75 грн). Міжміські потяги у вас теж дуже дешеві й зручні. Ніхто з нас навіть не підозрював, що тут такі ходять. У них ще й годують безкоштовно. Двокімнатна квартира в центрі Лондона в старому будинку коштує 120 тисяч фунтів (1,495 млн грн).У Києві, чув, на третину дешевше можна купити".

В Англії є доступна іпотека, кредити на житло дають під 3-4% річних.

"Я сам минулого року таку оформив на 35 років, - говорить Френк, товариш Стіва. Він підходить до нього із дзеркальним фотоапаратом "кенон". - Взяв будинок за 15 кілометрів до Лондона. Тепер там живу. Якби не ці кредити, то у нас би, мабуть, більшість не мали б свого житла, жили б у машинах".

Зараз ви читаєте новину «Іноземці в Україні витрачають по 500 гривень на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути