вівторок, 26 червня 2012 11:34

Студенти у київській фан-зоні заробляють по 5 тисяч на місяць
6

Студенти працюють стилістами, що малюють на обличчях вболівальників емблеми команд та прапори
Фото: Фото: Володимир Мукан
Студентка Анна Литкіна працює екскурсоводом
Студентка Анна Литкіна веде за собою групу туристів із близького Сходу
Студентка Анна Литкіна проводить екскурсію містом, говорить із туристами англійською мовою

Студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анна Литкіна веде за собою групу туристів із близького Сходу. Всі проходять повз Золоті Ворота на столичній вул. Володимирській. Спускаються до оперного театру. Попереду групи й позаду йдуть дівчата із табличками з написом "Кастрол".

"Це виробник автомастил. Вони від цієї фірми приїхали на чемпіонат із Лівану, Сирії та Арабських Еміратів," - каже Анна.

Вона проводить екскурсію містом, говорить із туристами англійською мовою. Так заробляє на час чемпіонату з футболу "Євро-2012".

"Мене давно цікавила історія Києва, вирішила піти минулого року на курси екскурсоводів, - розповідає дівчина. - Ходила на них півроку".

За навчання заплатила 6 тис. грн. Після закінчення курсів написала дипломну роботу по історії Києва та отримала спеціальне посвідчення.

"Нас там навчали розповідати про історію міста англійською. Оскільки навчаюся в Інституті філології, вивчаю мови, мені було нескладно. Можу ще й італійською екскурсію проводити, але до нас приїхало дуже мало італійців, тому попит на цю мову малий", - розповіла вона.

У день студентка заробляє 300-400 грн. За годину їй платять 150 грн.

"У досвідченіших екскурсоводів тарифи вищі. Мені подобається ця робота, але буває виникають труднощі із поясненням цінності пам'ятника чи будівлі для туристів. Доводиться починати з того, що спочатку тут була Київська Русь. А слухати довго іноземці не люблять. Правда, одна ліванка ознайомилася із пам'ятками Києва заздалегідь. Просила провести до фунікулера та показати, де смачне морозиво продають", - зазначила Литкіна.

Студентка аграрного університету Олена Захарова тримає прапор однієї з компанії мобільного зв'язку у фан-зоні на Хрещатику. Рекламує вигідний для іноземців тариф. На роботу вона влаштувалася ще на початку травня.

"Я розмістила резюме в інтернеті й пройшла співбесіду. Потрібно було знати англійську мову. Спочатку хотіла піти працювати у кухню швидкого приготування офіціанткою. Там трудову беруть, все легально. Але за годину 11 гривень платять. Вирішила, що краще прапором махати. Тут менше ганяють і зарплата більша, хоч і в конверті - 15 гривень за годину. Як отримаю всю зарплату, куплю собі мобільний телефон", - розповіла Захарова.

"А я за кордон поїду відпочивати", - каже студентка Київського університету імені Бориса Грінченка Серафима Науменко.

Вона працює хостес у павільйоні "Макдональдс". Там вболівальники змагаються, хто голосніше вболіватиме за свою команду.

"Я їм пояснюю правила поведінки в павільйоні, проводжу та фотографую. За місяць зароблю 5 тисяч гривень", - розповіла Науменко.

Студенти також працюють у фан-зоні фотографами, промоутерами і стилістами, що малюють на обличчях вболівальників емблеми команд та прапори. Заробляють від 900 грн до 5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Студенти у київській фан-зоні заробляють по 5 тисяч на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути