понеділок, 20 березня 2017 14:17

Хто купить "дочки" російських банків

Хто купить "дочки" російських банків
Експерти оцінили шанси продати "дочки" російських банків / Фото: Минфин

У Нацбанку заявили, що банки з державним російським капіталом ведуть переговори про продаж. У регулятора вважають, що це - найцивілізованіший вихід із ситуації навколо "дочок" російських банків. Розмови про їхній продаж тривають вже рік, однак покупців і досі не знайшли. Gazeta.ua розпитала експертів, наскільки ці ідеї близькі до реалізації зараз.

Андрій Новак, економіст:

Більшість російських банків ще рік-півроку тому оголосили про бажання продати свої українські "дочки". Покупців не було. Україна запровадила до них санкції на рік. Стало зрозуміло, що вони нормально працювати на українському банківському ринку не будуть. Знову заговорили про продаж. Питання в тому, якою буде ціна. Якщо ніхто з решти банків не зацікавиться, то найбільш раціональним рішенням для України було б націоналізувати ці п'ять банків. Зараз вони займають близько 8% банківського ринку. Втрачати ці активи немає сенсу.

Материнській структурі потрібно позбуватися активів, які не можуть працювати в звичайному режимі. Ці санкції дають можливість банкам або м'яко вийти з українського ринку, або продатися. Комерційній структурі ризиковано купувати банківську установу, яка перебуває під дією санкцій. Націоналізувати найпростіше. На економічну ситуацію в Україні це не вплине. Торік набагато більша установа - Приватбанк перейшла у власність держави. Все відбулося спокійно. Банк працює, як і раніше.

Комерційній структурі ризиковано купувати банківську установу, яка перебуває під дією санкцій. Націоналізувати найпростіше

Для кризових років, особливо для фактичного стану війни, це нормально. Для вкладників, юридичних осіб це означає гарантію стабільної роботи. Їхні вклади і операції гарантовані державним бюджетом. Коли війна закінчиться, вартість активів зросте. На зростанні активів можна буде продати якісь державні банки. Це – нормальна практика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські банки згортають свою діяльність в Україні

Олександр Савченко, екс-заступник голови правління НБУ:

В Україні банківський бізнес збитковий. Російські банки - не виключення, хоча санкції до них мають декларативний характер і на їхню роботу майже не впливають. Продати банк і отримати прибуток важко. Росія оцінюватиме, що їй вигідніше: збитки при виході з українського ринку чи потенційний вплив на наш фінансовий ринок.

З точки зору економічної безпеки Україні вигідний продаж російських банків. Якщо абстрагуватися від політичної та економічної безпеки, то на банківську систему це ніяк не вплине. Рахунки в них до сьогодні мали державні установи. Якщо ціна буде близько нуля - а тільки так можна продати російські банки, то їх можуть купити навіть західні інвестори. Найімовірніше це можуть бути українські чи російські бізнесмени. Банк може придбати близький до російської влади бізнес. Тоді, крім зміни вивісок, нічого не зміниться. Якщо купить мало пов'язаний із владою РФ бізнесмен, фінустанова може працювати більш-менш комерційно.

Банк може придбати близький до російської влади бізнес. Тоді, крім зміни вивісок, нічого не зміниться

Нацбанку слід було б ввести норматив у 10 відсотків на участь іноземного капіталу в українській банківській системі. Банки з російським державним капіталом можуть збирати інформацію про клієнтів українських банків. Теоретично є ризики одночасного закриття всіх російських банків. Тоді матимемо фінансову кризу.

Сергій Фурса, інвестиційний банкір:

Промінвестбанк, "ВіЕсбанк" мають100 відсотків державного російського капіталу. У "Сбербанка" і ВТБ - більш як половина. Їх акції торгують на Лондонській біржі, це - відкриті акціонерні товариства. Розуміють, що майбутнього в Україні не мають. Продаж - найцивілізованіший спосіб вирішити ситуацію з "дочками" російських банків.

Закрити ці банки занадто дорого коштуватиме для України

Тиск на них продовжиться. Закрити ці банки занадто дорого коштуватиме для України. Оптимальний варіант - щоб хтось їх купив. Продати буде складно. Немає інвесторів, які хотіли б зайти в банківський сектор України. Він непривабливий. Але якщо таке станеться, формального продажу не буде. Буде справжня зміна власника.

16 березня президент України Петро Порошенко надав чинності рішенню Ради національної безпеки і оборони України про застосування санкцій до п'яти банків з російським капіталом.
Санкції терміном на рік застосують до ПАТ "Сбербанк", ПАТ "ВіЕс Банк", ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк", ПАТ "ВТБ Банк", ПАТ "БМ Банк" в частині заборони виводити капітал за межі України на користь пов'язаних з ними осіб.

Зараз ви читаєте новину «Хто купить "дочки" російських банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути