2017 року в ресторанному бізнесі найбільше розвиватиметься сегмент вуличної їжі та фаст-фуду. Українці готові заощаджувати на харчах, але не на каві у кав'ярні чи на вулиці.
Про це в коментарі Gazeta.ua розповів співзасновник компанії з автоматизації кафе, ресторанів і магазинів Poster Родіон Єрошек.
"Ресторанний ринок 2017-го зростатиме, але повільно. У вигідному становищі - вулична їжа, фудтраки та кав'ярні. Люди готові заощаджувати на продуктах, але не відмовлятимуться випити горнятко кави і відволіктися від буденних проблем. Це показав минулий рік. Торік відвідуваність кав'ярень зросла на 2-3 проценти. Це гарний показник", - коментує експерт.
В Україні за минулий рік відкрили 425 ресторанів. У Києві з'явилися 105 нових закладів. Всього в Україні налічуються близько 15 тис. ресторанів. Про це розповіла директор компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова.
"Є цікава тенденція у столиці. У кризовий рік закривають близько сотні ресторанів. Щойно ринок іде на підйом - відкривають теж близько ста. Спостерігаю третю кризу, і ця статистика постійно зберігається. Але вона стосується столиці. У цілому в кризу в Україні закриваються близько тисячі ресторанів. Відкрили - 425", - каже Насонова.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт назвав середній чек у ресторанах різних міст
За даними Poster, за 2014-2015 роки в Україні на 5% побільшало кав'ярень. Торік їх кількість збільшилася на 6%.
"Позаторік закривалися не тільки ресторани, але й магазини одягу, взуття. Переїжджали та зачинялися відділення банків. Це дало можливості 2016 року знайти ресторанам площі в хороших прохідних місцях", - говорить співзасновник Poster Родіон Єрошек.
За словами Насонової, нові ресторани орієнтувалися на середній чек від $5 до $12 на людину. Третина ринку - це заклади з середнім чеком нижчим за $5 на гостя.
Коментарі
1