понеділок, 05 березня 2012 09:42

Греція знову на порозі дефолту: Охочих купувати борги не виявилось

Греція знову на порозі дефолту: Охочих купувати борги не виявилось

У Греції - вирішальний тиждень в рамках процесу запобігання суверенного дефолту.

За оцінками експертів, її угода з приватними кредиторами про своп держборгу може розвалитися в будь-який момент, оскільки банки і хеджеві фонди все ще не дали гарантій своєї участі, пише Financial Times.

У п'ятницю, 24 лютого, Афіни направили приватним кредиторам офіційну пропозицію про обмін облігацій, що повинно призвести до списання 53,5% номінальної вартості цих паперів і зниження держборгу Греції. Однак поки ступінь участі кредиторів у цій угоді мінімальний, і, за даними інформованих джерел FT, навіть грецькі інвестори не поспішають підписуватися під цією угодою.

Приватним власникам держоблігацій Греції на 206 млрд євро дано час до вечора 8 березня, щоб визначитися з питанням про добровільну участь у реструктуризації держборгу. Згідно з оцінками міністерства фінансів Греції, для схвалення угоди необхідна згода власників облігацій, на яких припадає 90% номінальної вартості бондів. Греція може провести обмін та за підтримки 75% власників паперів, проконсультувавшись з офіційними кредиторами - Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом, оголосив Мінфін.

За даними FT, 75% - порогове значення, після досягнення якого Греції не доведеться задіяти положення про колективні дії (collective action clauses), яке примушує до проведення свопу та списання частини номінальної вартості паперів, у тому числі для тих інвесторів, які добровільно не погодяться взяти участь в реструктуризації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За ризиком дефолту Україна поступається лише Греції - Bloomberg

Однак, якщо число добровільних учасників свопу буде меншим за 66%, вся операція буде зірвана, в результаті чого Греція не зможе виплатити ті 14 млрд євро держборгу, термін погашення яких настає 20 березня, і буде змушена оголосити дефолт.

Інвестиційні консультанти закликають приватних кредиторів, які все ще не прийняли рішення, серйозніше поставитися до загрози дефолту Греції.

"Деякі інвестори вважають, що їх знову врятують. Але цього не буде", - заявив FT один з експертів на умовах анонімності.

За його словами, цього разу Євросоюз готовий до дефолту Греції.

Разом з тим виконавчий директор Institute of International Finance, що представляє інтереси кредиторів, Чарльз Даллара поки не бачить серйозного приводу для неспокою. За його словами, інвестори уважно оцінюють умови угоди, "задають безліч питань".

"Йдеться про найбільшу реструктуризацію держборгу в історії. І до того ж найскладнішу. ??Зрозуміло, що інвесторам потрібен час на її усвідомлення", - сказав Даллара.

Як зазначає FT, незважаючи на офіційний кінцевий термін увечері 8 березня, через складну структуру угоди багатьом приватним кредиторам необхідно прийняти рішення не пізніше вівторка. При цьому більшість з них має проконсультуватися зі своїми радами директорів, оскільки мова йде про збитки в розмірі до 75%.

Зараз ви читаєте новину «Греція знову на порозі дефолту: Охочих купувати борги не виявилось». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути