пʼятниця, 21 квітня 2017 09:38

Голова банківського комітету ВР Сергій Рибалка має відповідати за знецінення гривні - експерт В'ячеслав Лебідь

Голова банківського комітету ВР Сергій Рибалка має відповідати за знецінення гривні - експерт В'ячеслав Лебідь
Експерт В'ячеслав Лебідь назвав трьох осіб, відповідальних за інфляцію. Фото: glavcom.ua

Голова банківського комітету ВР Сергій Рибалка має відповідати за знецінення гривні та високий рівень інфляції так само, як і голова НБУ Валерія Гонтарєва.

Таку думку в ефірі "Першого ділового телеканалу" висловив фінансовий експерт В'ячеслав Лебідь. Він нагадав, що Сергій Рибалка очолив комітет ВР з питань фінансів та банківської діяльності ще у грудні 2014-го року, коли курс долара не перевищував 13 гривень. Натомість за час керівництва комітетом Сергія Рибалки гривня знецінилася вдвічі.

"Якщо казати про тих посадових осіб, які відповідають за банківську систему, за фінансову систему, за знецінення національної валюти, за оту шалену інфляцію, яка протягом кількох місяців сягала рівня гіперінфляції, то це, на мою думку – 3 головні посадові особи. Це – Валерія Гонтарєва, це – голова профільного комітету Сергій Рибалка, і пан Богдан Данилишин, який працює на посаді голови ради НБУ. Згідно з нашим законодавством, це – три посадові особи, які відповідають за все", - заявив Лебідь, відповідаючи на запитання журналістів "Першого ділового", хто несе відповідальність за стабільність національної грошової одиниці та рівень інфляції.

На думку експерта, так званий "конфлікт" між головою НБУ Валерією Гонтарєвою та головою комітету ВР з питань фінансів та банківської діяльності Сергієм Рибалкою – це лише плід фантазій журналістів. Насправді ж Гонтарєва та Рибалка ніколи не конфліктували, а певне напруження у їхніх стосунках було викликано винятково політичними, а не економічними моментами - впевнений експерт.

"Протиріччя може виникати лише тоді, коли, наприклад, профільний комітет створив закон, він пройшов через Верховну Раду, і його підписав президент. І цей закон не задовольняє Національний банк. Тоді на рівні голови законодавчої гілки влади профільної і голови виконавчої гілки влади можливе це протистояння, якщо йдеться, наприклад, про різне бачення таргетування інфляційного чи інші суто економічні речі. Але на професійному рівні я не чув про існування якоїсь дискусії чи суперечок. Можливо, там було якесь політичне протистояння", - розповів Лебідь.

Експерт також висловив жаль, що голова профільного банківського комітету ВР є фаховим правознавцем та металургом, але не має профільної фінансово-економічної освіти. Інші члени комітету теж здебільшого не мають досвіду роботи з фінансами та у банківському секторі.

"З 12 депутатів, які входять до цього комітету, 10 – керівники. Це – голова комітету Сергій Рибалка, потім у нього є 4 заступники, секретар з повноваженнями заступника, 4 голови підкомітетів профільних і лише двоє - звичайні члени комітету. Відповідно, така організаційна структура, на мою думку, не є дуже дієздатною. А якщо подивитися на освітній рівень членів комітету і їхній досвід роботи, то ситуацію можна порівняти з лікарнею. Хвора банківська система, до складу консиліуму лікарів входять люди з непрофесійною освітою. Тому що із загальної кількості членів комітету ВР лише третина має профільну фінансову освіту. Лише третина. При цьому менше половини членів комітету мали досвід роботи в фінансових структурах. Відповідно, якщо оцінити той консиліум, який діагностує хворобу і призначає лікування для хворого, то, думаю, що ніхто не захотів би опинитися на місці того хворого", - порівняв українську економіку з важкохворим пацієнтом Лебідь.

Зараз ви читаєте новину «Голова банківського комітету ВР Сергій Рибалка має відповідати за знецінення гривні - експерт В'ячеслав Лебідь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути