вівторок, 09 липня 2013 14:19

Експерт про векселі: Держава перекладає свої проблеми на власників підприємств

Експерт про векселі: Держава перекладає свої проблеми на власників підприємств
П'ять відсотків доходу за векселем, запропоновані державою - це занадто мало, каже експерт. Фото: kakprosto.ru

Держава встановила занадто малу дохідність за векселями.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив завідувач відділу фінансів реального сектору Інституту економіки та прогнозування НАНУ Владислав Зимовець.

"П'ять відсотків доходу за векселем, запропоновані державою - це занадто мало. Користь від векселів можуть відчути хіба що працівники підприємств, які отримають вексель. Якщо фірма заборгувала зарплату, то є шанс, що вона частково її виплатить. Не зможе виправдовуватися перед працівниками, що бюджет не повернув коштів і нема чим платити. Хоча й вексель - це не живі гроші, але його можна продати банку", - сказав економіст.

Але, вважає він, банки не дуже хотітимуть купувати векселі в підприємств, і тим доведеться продавати їх за півціни, аби тільки збути й мати кошти.

"Саме тому 5% доходу за векселем, запропоновані державою - це занадто мало. Якби ставка була 15%, то за 5 років втрачені кошти повернулась би. А так виходить, що держава перекладає свої проблеми на власників підприємств", - зазначив Зимовець.

За його словами, навіть дохід в 5% і п'яту частину вартості векселя буде проблематично отримати через корупцію: "Без зв'язків у Держказначействі цього не можна буде зробити. В нас немає верховенства права. Підприємство не може судитися з державою, змусити її виконати свої зобов'язання".

Векселі є добровільними, але, вважає Зимовець, підприємства будуть змушені їх брати.

"У них не буде виходу. Випускаючи такі інструменти, держава дає зрозуміти, що нікому живими грошима ПДВ не поверне. Як же їх повернути, якщо держава каже, що в неї нема грошей?" - наголосив економіст.

Він переконаний, що запровадження векселів не сприятиме зростання ВВП.

"Як це може статися? ВВП може зрости, якщо збільшиться або праця, або земля, або капітал. В даному випадку жоден з них не збільшується, а навпаки. Боргів з ПДВ в країні є на 50 мільярдів гривень. Якщо всім видадуть векселі, і підприємства їх продадуть за півціни, то власний капітал підприємств зменшиться на 25 мільярдів. Кількість працівників від цього закону не зміниться. Землі теж більше не стане", - сказав економіст.

Нагадаємо, Верховна Рада 4 липня дозволила замість відшкодування податку на додану вартість видавати підприємствам векселі. Вони будуть погашатися через 5 років. Щорічно в Держказначействі підприємства отримуватимуть щонайменше 20% вартості векселя, а також 5% доходу. Фірми самі зможуть обрати - або чекати відшкодування справжніми грошима, або отримати вексель.

Зараз ви читаєте новину «Експерт про векселі: Держава перекладає свої проблеми на власників підприємств». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути