пʼятниця, 28 грудня 2018 09:40

Держава позбавила місцеву владу права витрачати збори за викиди CO₂

Центральна влада відібрала в органів місцевого самоврядування право використовувати відрахування податку за викиди двоокису вуглецю (СО2). Про це свідчать зміни до Бюджетного кодексу, які вступають в силу з 1 січня 2019 року.

"Екологічний податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення, зараховується до загального фонду державного бюджету в повному обсязі", - йдеться в законі №2621-VIII.

У 2018 році місцеві бюджети отримували 55% зібраного екологічного податку. У цих коштів було цільове призначення - природоохоронні заходи. 45% йшло до загального фонду держбюджету. Така схема розподілу викликала нарікання у всіх сторін процесу, оскільки не дозволяла об'єктивно оцінити ефективність використання коштів.

У той же час, повне зарахування екоподатку до загального фонду держбюджету виключає можливість відстежити його використання в принципі. Сам податок фактично перетворений в фіскальний інструмент поповнення доходів держбюджету: загальний фонд не передбачає його цільове використання.

Ми вже писали, що джерела викидів СО2 розподілені по території України нерівномірно. Зрозуміло, що в попередні роки влада індустріального південного сходу і порівняно екологічно благополучного північного заходу могли б витрачати кошти екоподатку ефективніше. Однак тепер вони повністю позбавлені можливості направити компенсацію викидів СО2 на природоохоронні заходи.

  Екоподаток перетворюється в інструмент поповнення доходів держбюджету
Екоподаток перетворюється в інструмент поповнення доходів держбюджету

Нагадаємо, Верховна Рада підняла з 1 січня 2019 року ставку податку на викиди вуглекислого газу з 0,41 грн/т до 10 грн/т. Промислові підприємства України повинні будуть сплатити в 25 разів більше екологічного податку, ніж раніше.

У 2017 році метпідприємства викинули 32,99 млн т СО2 і близько 1,2 млн т - гірничо-збагачувальні. До підвищення ставок компанії ГМК платили приблизно 13 млн грн на рік екологічного податку. Тепер будуть змушені платити не менше 350 млн грн на рік.

В Україні все ще немає ефективних механізмів цільового використання зібраних екологічних платежів. Навряд чи вони з'являться після банального підвищення ставок податку на викиди СО2 - а значить, поліпшення фінансування природоохоронних заходів також не варто чекати.

Зараз ви читаєте новину «Держава позбавила місцеву владу права витрачати збори за викиди CO₂». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути