субота, 23 березня 2019 21:10

Чому подешевшали овочі борщового набору

Чому подешевшали овочі борщового набору
На ринку з'явилися вітчизяні овочі борщового набору. Фермери розпродують продукцію, адже готуються до посівної. Фото: community.com.ua

В Україні подешевшали овочі борщового набору. Ціна впала навіть на капусту, яка за останні 2 тижні суттєво подорожчала. Зараз вітчизняну продукцію у гурті продають по 15 грн/кг. Морква подешевшала до 7 грн/кг. Стільки ж коштує буряк. Кілограм картоплі у середньому продають по 6 грн, розповіла Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

"Виробники почали розпродувати вітчизняну продукцію. Їм потрібні гроші, щоб підготуватися до посівної. Крім того, маємо запас вже завезених з-за кордону овочів борщового набору", - говорить вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екзотичні фрукти, свіжі овочі та ягоди: що українці купують на базарах

За словами Тетяни Гетьман, точної інформації про залишки вітчизняних овочів немає. Щоправда місяць тому цибулю продавали по 18 грн/кг. Зараз ціна впала до 11 грн. На ринку з'явилася українська продукція.

"Українські виробники за нормальних погодних умов здатні виростити стільки овочів борщового набору, що імпорт буде не потрібен. Крім того, маємо достатньо овочесховищ. Але цей сезон став винятком. Крім зменшення врожаю, фермери довго не продавали вітчизняну продукцію. Цибулю, буряк, моркву, капусту довелось завозити з-за кордону. Картоплю не імпортували. Своєї пропозиції було достатньо", - підсумовує експерт.

За 5 років продукти подорожчали втричі. Так, соціальний продуктовий кошик у лютому 2014-го коштував 342,7 грн, 2019-го - 939,9 грн. 2014-го кілограм капусти та буряку вартував 3,1 грн і 3,7 грн. Цьогоріч - 13,3 грн і 12,9 грн відповідно. Морква подорожчала у 3,1 рази - з 3,8 грн/кг 2014-го до 11,8 грн/кг 2019-го. Цибуля - у 2,6 рази. Нині коштує 20,2 грн/кг. 2014-го - 7,7 грн/кг. Картопля зросла в ціні з 6,6 грн/кг до 10,1 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «Чому подешевшали овочі борщового набору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути