
Українці стали частіше купувати свіжі овочі поза сезоном. Круглий рік їдять салати з огірків, помідорів, перцю. Віддають перевагу листовим салатам. Зберігається попит на авокадо, розповіла Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.
"Свіжі помідори, огірки, перець переважно завозимо з-за кордону - з Туреччини та країн ЄС. В Україні вирощувати дорого. Імпорт суттєво зменшиться у травні. Тоді на ринку з'явиться вітчизняна пропозиція", - пояснює експерт.
За її словами, попит зріс на солодку картоплю - батат.
"Це розповсюджена пропозиція в Європі. Українці, які повернулися з-за кордону, намагаються приготувати батат вдома. Шукають страву у меню вітчизняних ресторанів і кафе. Така ж ситуація з екзотичними фруктами. Щороку обсяги імпорту зростають мінімум на 20%", - каже Тетяна Гетьман.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінилась вартість овочів та фруктів за рік
Асортимент фруктів та ягід, які продають в Україні, розширився.
"Раніше мандарини в основному завозили з Туреччини та Грузії. Сьогодні пропозиція є на будь-який смак та гаманець. Можна купити від 25 до 80 гривень за кілограм. Популярними залишаються банани. Крім того, несподівано зріс імпорт свіжих ягід. Щоправда і ціни не низькі. Суниця коштує від 130 до 150 гривень за кілограм. Малина - 640 гривень. Лохина - 500-600 гривень", - підсумовує експерт.
Українці стали менше споживати картоплі. На одну родину у середньому припадає 6,5 кг на місяць, повідомляє Держстат. Суттєво зріс попит на продукти, які раніше не входили до традиційного раціону - булгур, кус-кус та батат. Імпорт солодкої картоплі зріс до 44 т на рік.
Коментарі