вівторок, 06 листопада 2018 12:28

Чим Україні загрожує мораторій на продаж землі

Чим Україні загрожує мораторій на продаж землі
В Україні мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення визнали таким, що порушує права людини. Фото: Forbes Украина

Якщо в Україні не вирішать проблему мораторію на землю, то Європейський суд з прав людини призначить грошову компенсацію від 2 до 75 тис. євро для позивача залежно від оцінки конкретного позову.

"Рішення Європейського суду у справі "Зеленчук і Цицюра проти України" не дає Україні вибору, виконувати рішення чи ні. Україна має виконати це рішення. Причому зробити це належним чином", — заявила представник Мін'юсту, начальник Управління координації виконання рішень Європейського суду з прав людини Аліcа Пєтухова, передає Економічна правда.

За її словами, рішення Європейського суду для України — це не рекомендація, це вказівка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець вперше обійшов заборону на продаж землі

"Рішення суду у цій справі має системний характер. Тобто проблема мораторію повинна бути вирішена не лише щодо окремих заявників, а в цілому. Якщо вона не буде врегульована вчасно, суд в інших справах перейде до призначення грошової компенсації від 2 тисяч до 75 тисяч євро. Не виконавши рішення, Україна може отримати наступне пілотне рішення. Воно стосуватиметься усіх потенційних позовів з України", - наголосила Аліса Пєтухова.

У травні 2018-го у вердикті у справі "Зеленчук і Цицюра проти України" Європейський Суд ухвалив, що держава, оголошуючи мораторій, не забезпечила справедливого балансу між інтересами суспільства та майновими правами громадян. Заявники, фермери Софія Зеленчук і Віктор Цицюра мають отримати компенсацію 3 тис. євро кожному.

Наприкінці жовтня 2017-го Верховна Рада продовжила до 2018-го мораторій на продаж земель сільгосппризначення. Його ввели 2002-го. Щоправда, земельна реформа — одна із умов програми співпраці України та Міжнародного валютного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Чим Україні загрожує мораторій на продаж землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути