Роботу продовольчих ринків дозволили з 1 травня 2020-го.
Відповідне рішення Кабін ухвалив на засіданні уряду, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.
Основною умовою роботи базарів є рішення відповідного територіального органу Держпродспоживслужби про дотримання протиепідемічних вимог.
"Робота продовольчих ринків під час пандемії має регламентуватися чіткими санітарними нормами. Сьогодні уряд підтримав критерії, розроблені МОЗ та Мінекономіки, які дають змогу ринкам поновити свою діяльність", - пояснив прем'єр.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботу ринків контролюватимуть державні служби
Щоб базар поновив роботу, має бути зареєстрований як оператор ринку харчових продуктів. Працівників і покупців допускатимуть тільки за наявності індивідуального захисту та проходження температурого скринінгу, йдеться в умовах МОЗ.
На 10 кв. м має перебувати не більше одного покупця. Між робочими місцями продавців відстань має становити не менше 3 м. Кожні 3 години потрібно дезинфікувати робочі поверхні, в кінці робочого дня - прибирати усі приміщення. Біля базарів заборонено стихійну торгівлю.
В Україні 80% усієї плодоовочевої продукції збувають через базари. На супермаркети припадає не більше 20%. Цьогоріч через карантин більшість базарів тимчасово закрили. Фермерам нема де збувати свою продукцію, тому ціна впала. Частину врожаю доводиться викидати.
Коментарі