четвер, 23 квітня 2020 15:15

Базари закрито, а овочі гниють: як карантин ударив по кишенях фермерів

Базари закрито, а овочі гниють: як карантин ударив по кишенях фермерів
Фермери не мають можливості реалізовувати свою продукцію. Овочі та фрукти з малим терміном зберігання псуються. Фото: pixabay.com

Через закриття базарів фермери змушені викидати овочі та фрукти. Продукція псується, бо її не можуть реалізувати.

В Україні 80% усієї плодоовочевої продукції збувають через базари. На супермаркети припадає не більше 20%. Притому більша частина - це імпортні овочі та фрукти. Дрібні фермери не завжди можуть відповідати стандартам пакування, безпеки та якості. Крім того, мережі працюють із відтермінуванням платежів до 90 днів, а фермеру гроші потрібні вже, передає "Економічна правда".

Через запроваджений карантин працюють тільки великі гуртові базари. Ті, які торгують уроздріб, закрили. Тому дрібні фермери терплять збитки через зменшення попиту на свою продукцію та як результат псування врожаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали умови для створення нових робочих місць

Проблема реалізувати партії ранньої капусти, редису, тепличного огірка, зелені, салатів і тепличної суниці садової. Морква, картопля, пекінська капуста, буряк торішнього врожаю також залишаються нерозпроданими.

Українці переважно купують продукти з великим терміном зберігання. Доходи людей різко впали, і вони віддають перевагу найнеобхіднішому.

Крім того, до карантину багато дрібних і середніх фермерів були орієнтовані на гуртового покупця. Тепер же закупівельників немає. Адже базари закрито, ресторани й кафе теж. Фермери намагаються продати продукцію онлайн.

В Україні карантин запровадили з 12 березня. Продовжили до 11 травня. На цей період заборонили роботу розважальних закладів, ресторанів, кафе. Не працюють базари, які торгують уроздріб. Купити продукти можна в супермаркетах. Відкрито аптеки. Українці змушені дотримуватися маскового режиму та соціальної дистанції. В уряді прогнозують, що з середини травня обмеження послаблюватимуть.

Зараз ви читаєте новину «Базари закрито, а овочі гниють: як карантин ударив по кишенях фермерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути