середа, 22 квітня 2020 16:43

Назвали умови для створення нових робочих місць

Назвали умови для створення нових робочих місць
Уряд має скасувати карантин і відкрити базари, щоб запрацювала тіньова економіка. Фото: zik.ua

Уряд має скасувати карантин і відкрити базари, щоб запрацювала тіньова економіка. Тоді робочі місця з'являться самі собою, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Те, що говорить уряд зараз про створення робочих місць для будівництва доріг чи озеленення, – це фантазії. Вони збираються виплачувати людям гроші, яких немає. З місцевих бюджетів кошти на обладнання інфраструктури забрано, а з центрального бюджету скинуто на боротьбу з коронавірусом. Україна багато разів переживала кризу, і тут однозначно потрібна тіньова економіка: базари, громадський транспорт. Тоді не один мільйон людей знайде роботу", - каже економіст.

Кожен день продовження карантину означатиме ще більше зубожіння і зростання безробіття.

"Досі не ясно, скільки підприємців відкриються після кризи. На зараз уже третина не відкриватимуться, а після більш затяжного карантину половина підприємців не відкриються. Будь- які дії, які зараз пропонує уряд, – недоречні. Критичний момент для українців уже настав", - говорить Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна очікує на грошову допомогу від ООН

За останній тиждень карантину додалося 100 тис. безробітних у центрах зайнятості. Тому пропозиція уряду про створення додаткових робочих місць добра, але недодумана, вважає HR-експерт rоbota.ua Тетяна Пашкіна.

"Зарплата 6-8 тисяч для робочих спеціальностей досить низька. Середня по центру зайнятості, яку пропонують роботодавці, – 6645 грн. А середня по Україні від роботодавців – 8-9 тисяч гривень. Працювати на вакансії, створені урядом, швидше за все, підуть люди у віці 45+, які не мають іншої роботи. То будуть не тисячі і не десятки тисяч, на які розраховує уряд", - каже експерт.

Виходом можуть стати виплата бонусів до зарплати, як це роблять іноземні роботодавці.

"Якщо 6 тисяч гривень буде "біла зарплата" і до неї додадуть харчування, уніформу, доїзд до місця роботи, кар'єрне зростання, то така робота зможе зацікавити українців. І ще одна ситуація – психологічна, коли люди вважають, що їм недоплачуюють, відповідно, працюють не на повну силу" - додала Пашкіна.

Кабмін планує створити нові робочі місця у низці галузей - соціальній, бюджетній сферах або у "великому будівництві". Зокрема, будівництві та ремонті доріг, об'єктів соціальної інфраструктури. Платитимуть за виконану роботу в межах 6-8 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Назвали умови для створення нових робочих місць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути