Ексклюзиви
вівторок, 18 червня 2024 20:07

Аудиторська рада негайно сигналізуватиме Єврокомісії про порушення в Україні - нардепи

Аудиторська рада негайно сигналізуватиме Єврокомісії про порушення в Україні - нардепи
Фото: Dušan Cvetanović / Pixabay

Запуск Єврокомісією Аудиторської ради для програми Ukraine Facility надає можливість набути додаткового досвіду щодо того, як у ЄС забезпечуються нагляд і контроль за використанням коштів.

Про це у своєму Telegram-каналі заявив народний депутат (фракція "Слуга народу") та голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його даними, Аудиторська рада постійно моніторитиме системи управління та контролю українських механізмів використання коштів програми. За виявлення будь-яких системних або потенційних недоліків Рада має негайно сигналізувати до Єврокомісії. Якщо ж недоліків не буде, - звітуватиме ЄК кожні три місяці.

Гетманцев нагадав, шо створення Аудиторської ради передбачене нещодавно ратифікованою Верховною Радою угодою, завдяки чому Україна зможе швидко подати перший фінансовий запит та отримати кошти.

Свою частину Рамкової угоди між Україною та Європейським Союзом щодо спеціальних механізмів реалізації фінансування Союзу для України згідно з інструментом Ukraine Facility ЄС виконав, зробила висновок членкиня комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, народна депутатка (фракція "ЄС") Ніна Южаніна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша фаза скринінгу українського законодавства на відповідність праву ЄС завершилась

Вона звернула увагу на те, що Аудиторська рада наділена правом вимагати інформацію та звертатися до компетентних органів і здійснювати, у тому числі через свій Секретаріат, власні перевірки та виїзні перевірки системи управління та контролю в Україні, а також щодо процедур і витрат.

"Аудиторська рада надає рекомендації у всіх випадках, коли, на думку членів нової структури, компетентні українські органи не вжили необхідних заходів. Натомість виконання рекомендацій Аудиторської ради Україною контролюватиметься новою структурою на постійній основі", - підкреслила Южаніна.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Європейська комісія має намір рекомендувати розпочати переговори щодо вступу України та Молдови в ЄС уже в червні. Зробити це планують ще до того, як Угорщина візьме на себе ротаційне головування в блоці.

Зараз ви читаєте новину «Аудиторська рада негайно сигналізуватиме Єврокомісії про порушення в Україні - нардепи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути