вівторок, 18 липня 2023 16:32

Які продукти в Україні подешевшали, а що подорожчало

Які продукти в Україні подешевшали, а що подорожчало
Споживчі ціни у червні 2023 року зросли лише на 0,1%. Фото: РБК-Україна

Споживчі ціни у червні 2023 року зросли лише на 0,1%.

Це найнижчий рівень зростання з початку року. Про це розповів директор Національного наукового центру Інститут аграрної економіки, академік НААН Юрій Лупенко, пише NV.

У червні найбільше подешевшали яйця, олія і фрукти

"У червні 2023 року споживчі ціни на продукти харчування зросли проти травня на 0,1%. Це найменший рівень зростання з початку року, який у перші три місяці складав 1,4 – 2,3%, у квітні – 0,3%, а у травні - 0,9%", – розповів Лупенко.

За його словами, у червні гальмування темпів зростання споживчих цін на продукти харчування відбулося переважно за рахунок падіння цін на:

– яйця (-4,1% до травня);

– олію соняшникову (-2,4%);

– фрукти (-2,2%);

– хліб і хлібопродукти (— 0,6%);

– молоко і сири (-0,5%);

– масло (-0,1%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подорожчання пального: яку ціну прогнозують

Ціни на м'ясо зростають і будуть зростати далі

Збереглося зростання цін на м'ясо та м'ясопродукти (на 1,9% проти травня), овочі (1%), рибу та продукти з риби (0,3%), а на макаронні вироби зменшення цін у травні на 0,2% змінилося зростанням на 0,1% у червні. Також зупинилося зменшення цін на цукор ( – 0,4% у травні).

Юрій Лупенко додав, що останні тенденції динаміки споживчих цін на продукти харчування дають підстави очікувати їх зниження в цілому вже у липні.

Однак подорожчання електроенергії та пального з 1 липня, скоріше за все, призведе до нового сплеску споживчих цін, передусім на продукти промислової переробки та тваринництва.

Міністерство економіки України пропонує збільшити мінімальні ціни на алкоголь.

Відомство пропонує підвищити роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби на 13%; віскі, ром та джин – на 25%; коньяк (бренді) – на 11-12%. Про це йдеться в проекті постанови, яка розміщена на сайті відомства для обговорення.

Натомість звичайні (неігристі) вина можуть здорожчати на 62%, сидр і перрі, вермути та інші зброджені напої з міцністю до 22% – на 61-71%, вина ігристі та газовані винні напої – на 28%.

Зараз ви читаєте новину «Які продукти в Україні подешевшали, а що подорожчало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути