Ексклюзиви
середа, 27 лютого 2013 13:50

Як вигідно обміняти валюту і орендувати авто - 7 "грошових" порад для туристів

Як вигідно обміняти валюту і орендувати авто - 7 "грошових" порад для туристів
Фото: obozrevatel.com

Головне для подорожі за кордон - взяти із собою дві речі: паспорт та гроші. Останні краще тримати як готівкою, так і на картці, впевнений комерційний директор туристичної фірми "Таймтревелз" Ігор Кучер.

У коментарі Gazeta.ua дає "грошові" поради для закордонних поїздок.

У різних країнах діють неоднакові правила обміну готівки. В Японії, наприклад, обміняти валюту можна лише у поштових відділеннях і державних банках. Не всі туристи знають, де вони розташовані. Про це треба дізнатись заздалегідь.

Не поспішайте радіти, якщо знайшли гарний обмінний курс. Банк може стягнути з клієнта немаленький відсоток комісії, компенсувавши таким чином "вигідний" курс на свою користь. Про те, чи бере банк комісію за обмін валют, варто дізнатись заздалегідь.

Як у Європі, так і в Азії, найвигідніший курс обміну - в центрі міста. Але варто розрізняти центр туристичний і бізнесовий. Там, де багато іноземців, курс точно невигідний. Варто пошукати обмінники у бізнес-центрах, біля офісних приміщень. Також чим далі до провінції від великого міста, тим вищий курс обміну валют.

Більшість європейців мають картки із чіпами. Тому наші "стрічкові" за кордоном можуть не спрацювати. І навпаки - іноземці іноді не можуть зняти гроші в українському банкоматі своїми більш сучасними картками. Картки із чіпом - дуже надійні. Їх складно підробити. Під час поїздки краще мати із собою дві картки - як мінімум одна з яких кредитна. Суму розподіляють на обидві рівномірно. Це потрібно на випадок неспрацювання, втрати чи крадіжки однієї з карток. Не забудьте також записати в телефон номер телефону клієнтської підтримки, який записаний на звороті картки. У разі втрати картки цим номером потрібно терміново скористатись для її блокування.

Орендувати авто за кордоном можна лише за допомогою кредитної картки "Visa Gold" або "Visa Classic". Банківську картку, як правило зарплатні є саме такими, - не приймуть, бо лише із кредитної в будь-який момент фірма-орендатор може зняти гроші-штраф. Це роблять у випадку, коли авто зламалося за виною клієнта. Для цього фірмі достатньо лише знати номер картки.

Якщо знімаєте за кордоном гроші із картки в банкоматі, краще зняти найбільшу суму. Що менша сума, тим більше втратите на відсотках. Зазвичай іноземні банки знімають до 4%, плюс - 2-4 євро за послугу. Тому найвигідніше - не знімати гроші, а розплачуватись карткою безпосередньо під час покупки чи бронювання готелю.

Збираючись у закордонну поїздку, треба заздалегідь дізнатись у мобільного оператора про умови роумінгу. Якщо спеціально не підключити вигідний тариф, ціна за розмови буде захмарною. Можна також купити місцеву сім-картку після прибуття в країну. Але не всюди це зробити легко. Наприклад, у Росії при покупці сім-картки вимагають паспорт. В Індії мобільний зв'язок дуже дешевий, але перед покупкою номеру там просять заповнити анкету і надати свою фотокартку. У Японії іноземець мобільним зв'язком взагалі не користується. Там діє система не 2G, а 3G. Це означає, що навіть роумінг там не діятиме. Сім-картку може придбати лише японець. Туристам це робити забороняють. Схожа ситуація в Туреччині - сім- карти тільки для місцевих.

Зараз ви читаєте новину «Як вигідно обміняти валюту і орендувати авто - 7 "грошових" порад для туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути