четвер, 19 липня 2012 10:19

Як обрати фінустанову для надійного вкладення коштів

Як обрати фінустанову для надійного вкладення коштів
У банк варто нести не більше 150 тисяч гривень, каже експерт. Фото: goldshans.com

Гроші краще вкладати на депозит у банку, ніж у кредитній спілці.

Так радить робити Анатолій Соболевський із громадської організації "Захист прав споживачів фінансових послуг".

Він розповідає, як обрати фінустанову для надійного вкладення коштів.

Кредитні спілки простіше відкрити, ніж банк. Цим користуються шахраї - збирають із вкладників кошти і зникають.

"Щоб відкрити спілку, достатньо зібрати 50 осіб на установчі збори і пройти реєстрацію. Це все. Майна кредитні спілки зазвичай не мають, приміщення орендують. Перші 6 місяців виплачують високі відсотки. А потім зникають із грошима своїх членів. Надійними спілки можуть бути, якщо вони працюють у вузькому колі людей - на заводі, у навчальному закладі, наприклад. Там люди знають одне одного. Одні учасники кладуть кошти у свою спілку, щоб наростали відсотки, інші позичають звідти й платять за це відсотки. Таким чином спілка збагачується, кошти розподіляють між своїми", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Греції оголосили про загрозу різкого зростання бідності

За його словами, банки обіцяють на 3-7% менше, ніж кредитні спілки, проте вони надійніші, якщо зареєстровані у "Фонді гарантування вкладів".

"Перед вкладенням своїх коштів потрібно зайти на сайт фонду й перевірити, чи є обраний банк його учасником. Якщо вибраний вами банк, є учасником фонду, туди не слід нести депозит більше 150 тисяч гривень. Установа повертатиме всю суму вкладу, але не більше 150 тисяч гривень. Тому великі суми краще розділяти на кілька депозитів у різних фінустановах", наголосив Соболевський.

Не слід вкладати кошти в банки з іноземним капіталом, вважаэ він.

Те, що надійнішими є банки з іноземним капіталом - міф, бо вони швидше збанкрутують під час кризи, вважає фахівець.

"Всі ніби то іноземні банки зареєстровані в Україні. Ці фінустанови живуть за рахунок українських вкладників. А прийшли вони на наш ринок, щоб заробити на валютних кредитах. Тепер їх відмінили, їхній заробіток скоротився удвічі. І якщо Нацбанк найближчим часом введе якісь додаткові платежі чи якийсь закон, то ці банки рухнуть найшвидше. Їхні власники із-за кордону продадуть їх або оголосять банкрутами. Власникам буде невигідно утримувати банк в Україні", - зауважив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар завмер біля позначки 8,13 гривні, євро продають по 9,98 гривні

Він розповів, що депозит найкраще відкривати в доларах або євро на 3 місяці.

"За цей період в Україні не має статися ніяких потрясінь. Через 6 місяців або рік можуть бути непередбачувані ситуації в державі - різке падіння гривні, затримки виплати вкладів тощо. В гривні відсотки вищі, але я не рекомендую вкладати у ній. Перед новим роком нацвалюта може знецінитится до 10-11 гривень за долар і тоді виграш на відсотках буде таким самим, як і в доларах. У золоті не варто тримати гроші. У разі банкрутства фінустанови Фонд гарантування вкладу не поверне грошей", - сказав Соболевський.

Фахівець радить: у депозитному договорі потрібно перевіряти статті дострокового повернення вкладу та умови відшкодування повернення вкладу. За затримку повернення вкладу, відповідно до законодавства, банк має доплачувати 3% від суми депозиту й відшкодовувати суму інфляції.

"Не слід нести гроші у агресивні банки. Так називають ті фінустанови, що застосовують жорсткі методи до клієнтів", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Як обрати фінустанову для надійного вкладення коштів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути