пʼятниця, 06 липня 2012 14:23

Абітурієнти скаржаться, що Кембридж та Оксфорд дешевші за київські вузи

Абітурієнти скаржаться, що Кембридж та Оксфорд дешевші за київські вузи
Контрактна форма навчання у найпрестижніших вузах коливається від 3 до 30 тис. грн. Фото: excel.co.ua

За тиждень вступної кампанії в українські університети віднесли заяви 90 тис абітурієнтів. В Україні 255 вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівнів акредитації. 42 з них - у Києві.

Біля Київського національного університету імені Тараса Шевченка абітурієнти займають чергу з 8 ранку. Документи приймають на просп. Глушкова, 4 Е. Більшість вступників хочуть стати юристами та економістами.

"Зовнішнє тестування я здав найкраще у класі, - каже рівнянин Олексій Мельник. - Сподіваюсь пройти на юридичний на державне. 30 тисяч батьки за рік платити не зможуть. Якщо у Києві не вступлю, піду у наш рівненський універ".

Хлопець має 760 балів з 800 можливих з чотирьох профільних предметів на зовнішньому тестуванні.

"Прикро, що не маю ніяких пільг. Бо на юридичний уже здали документи 37 пільговиків. Державних місць 125. Якщо за три тижні кількість пільговиків зросте втричі, то конкурс на вступ будуть проводити тільки серед них. Абітурієнти з високими балами просто пролетять. Переді мною у чотирьох вступників по 785-790 балів. Поки що я проходжу на бюджет", - розповів Мельник.

За результатами поданих заяв від вступників, найпопулярнішими вузами є Київський національний університет "КПІ", Національний авіаційний університет, Київський національний університет імені тараса Шевченка, Національний педагогічний університет імені Драгоманова, Харківський національний університет імені Каразіна, Національний університет Києво-Могилянська академія, Одеська юридична та Ірпінська податкова академії, Національний медичний університет імені Богомольця.

На сайтах вишів абітурієнтам, які не проходять на державну форму навчання, пропонують контракт. Рік навчання у деяких столичних вузах перевищує 30 тис. грн на рік.

Абітурієнт Андрій подає заяву і копію документів на маркетинг в київський славістичний університет. Документи подають 34 абітурієнти. Вартість навчання 5,5-9,5 тис. грн. на рік.

"Оригінал поки нікуди не здаватиму, - каже хлопець. - Друзі радять їхати у Варшаву або Прагу. Там навчання вдвічі дешевше, ніж у нас. У Чехії, якщо мову підучити, можна і на державне попасти. Там нема корупції. Одногрупниця здала документи в Могилянку на "Фінанси та кредит". За рік платитиме 27 тисяч гривень. З неї півкласу сміялися. Та за 3 тисячі євро можна вступити до Кембриджу або Оксфорду. Британська освіта з вітчизняною не зрівняється".

Контрактна форма навчання у найпрестижніших вузах коливається від 3 до 30 тис. грн. Більшість цін можна знайти на сайтах університетів. Аби уточнити деякі, довелося телефонувати у вузи.

КНУ ім. Шевченка, факультет права і міжнародних відносин - 30 тис. грн (найдешевші факультети: фізико-математичних наук і комп'ютерної інженерії - 10 тис. грн)

Києво-Могилянська академія, право - 31 тис. грн (найдешевший факультет хімії - 10,5 тис. грн)

Медуніверситет ім. Богомольця, стоматологія 22,3 тис. грн (педіатрія - 14,4 тис. грн)

Київський Авіаційний університет, міжнародне право і бізнес - 21,4 тис. грн (прикладна фізика - 7,9 тис. грн)

Одеська юридична академія, правознавство - 21 тис. грн (соціологія - 9,9 тис. грн)

Львівський медичний університет ім. Галицького, стоматологія 20,1 тис. грн (медико-профілактична справа 13,3 тис. грн).

Харківський університет імені Каразіна, психологія 16 тис. грн (економічна кібернетика - 3 тис. грн)

Ірпінська податкова академія - міжнародна економіка і факультет податкової міліції 14,5 (облік і аудит - 8,7 тис. грн)

Педагогічний університет Драгоманова, туризм 14,6 тис. грн (дошкільна освіта 5,3 тис. грн).

Зараз ви читаєте новину «Абітурієнти скаржаться, що Кембридж та Оксфорд дешевші за київські вузи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути