понеділок, 27 квітня 2020 18:01

"Всі плани на війну гарні до того моменту, поки не почався бій" - учасник ООС
19

Під час кожної ротації бригада займала нові, більш вигідні позиції. 2018-го звільнили населені пункти Південне та Шуми. 2019-го під Красногорівкою розширили укріплення на майже 1 км, а в Мар'їнці взяли місто під контроль та закріпилися на нових позиціях упритул до Донецька. Про це Gazeta.ua розповів старшина 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила Едуард Крохмалюк, 53 роки.

Автор: Валерій Шмаков
  Старшина 24-ї ОМБр імені короля Данила Едуард Крохмалюк родом з села Вашківці Сокирянського району Чернівецької області. За фахом - гідрогеолог. Під час служби в армії допомагав ліквідовувати аварію на Чорнобильській АЕС. 11 років танцював в ансамблі ”Веснянка”. З 1998-го по 2004-й жив у Берліні. Працював на будівництві, мив посуд. Повернувся до Києва, керував рестораном італійської, австрійської та німецької кухні ”Бельведер”. З 2006-го – заступник директора компанії ”М. Контракт”, що постачає обладнання для закладів харчування. 2015 року пішов на фронт. Відбув три ротації у Кримському, Торецьку, Красногорівці та Мар’їнці. 2016-го з побратимами відкрив ресторан ”Патріот” у Львові. Має сина Євгена  та дочку Наталію. Їй подарував усі свої військові нагороди. Продовжує служити у 24-й ОМБр імені короля Данила.
Старшина 24-ї ОМБр імені короля Данила Едуард Крохмалюк родом з села Вашківці Сокирянського району Чернівецької області. За фахом - гідрогеолог. Під час служби в армії допомагав ліквідовувати аварію на Чорнобильській АЕС. 11 років танцював в ансамблі ”Веснянка”. З 1998-го по 2004-й жив у Берліні. Працював на будівництві, мив посуд. Повернувся до Києва, керував рестораном італійської, австрійської та німецької кухні ”Бельведер”. З 2006-го – заступник директора компанії ”М. Контракт”, що постачає обладнання для закладів харчування. 2015 року пішов на фронт. Відбув три ротації у Кримському, Торецьку, Красногорівці та Мар’їнці. 2016-го з побратимами відкрив ресторан ”Патріот” у Львові. Має сина Євгена та дочку Наталію. Їй подарував усі свої військові нагороди. Продовжує служити у 24-й ОМБр імені короля Данила.

Що відчуваєте, коли приїжджаєте у Львів?

Мені не раз незнайомці дякували і потискали руку. Зараз уже рідше. Та й у центрі Львова не так часто можна побачити військових, як у 2014-2015 роках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Годину переконував росіянина здатися. Він попросив вистрелити йому в голову" - розвідник

Для частини людей війни не існує. Це наслідки того, що в країні не оголосили воєнний стан, не роз'яснили людям, що на Донбасі відбувається насправді. На фронті не гібридна війна, а справжня, реальна. Гинуть солдати.

Без звільнення територій війну не виграти. Під час кожної ротації 24-ї окрема механізована бригада імені короля Данила, вирівнюючи лінію оборони, займала нові, більш вигідні позиції. Так, 2018 року було звілнено населені пункти Південне та Шуми Донецької області. 2019-го під Красногорівкою ми розширили наші укріплення майже на кілометр. А в Мар'їнці повністю взяли місто під контроль та закріпилися на нових позиціях впритул до Донецька. Зайняли господарські будівлі на 2 км ближче до ворога.

У чому слабкість ворога?

Він на чужій території, а ми - на своїй землі. У росіян немає цінностей, які мають українці - воля, віра, людяність.

Яка ситуація із українськими ЗМІ на прифронтових територіях?

Не всюди ловить українське телебачення. Лише місцеві сепаратистські та російські канали, FМ-радіо. Та інформація зомбує. Роблять це завуальовано. Наприклад - через гороскопи. Або якісь дивні тести, де є прихована антиукраїнська пропаганда. Якою б не була правда, аргументи - зазомбовані люди її не зрозуміють. Бо мозок працює в іншому напрямку.

Бували моменти, коли опускались руки?

Бувало від втоми. І нерозуміння, що діється. Неможливість відкривати вогонь у відповідь на обстріли та постійне очікування - виснажують. Але що вдієш. Самовиховання, боротьба із самим собою на війні найважливіше.

Чи всього вистачає зараз військовим?

Я потрапив в 4-ту хвилю мобілізації, яка отримала канадську форму і берці. Вона "жива" досі. Зручна, міцна. А піксельну форму ЗСУ вперше отримав 2016-го. На складах її вистачає. Зброї і набоїв також. Не бракує й спорядження - наколінників, тактичних ременів, бронежилетів, шоломів, рукавиць. Хто хоче кращого захисту, може купити за власний кошт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прибіг офіцер "Альфи": "Або нам допомагаєте, або кидаю вам до машини гранату"

Як справи із харчуванням?

Армія перейшла на новий каталог продуктів. Військові тепер мають меню на вибір. Дають м'ясо, овочі, фрукти. Цього року чанахі готували, позаторік шашлик, лобіо, плов. Мені зелені не вистачає, але то таке.

На нові сухпайки також гріх жалітися. Кажу як ресторатор. А я їх багато перепробував. Поживні, смачні. Страви приготовані за традиційними рецептами української кухні: борщ, гуляш, рагу, пюре з м'ясом, овочі, сухофрукти, джеми, солодощі, кава.

У комплекті спеціальний хімічний елемент, яким можна розігріти їжу. Це добре тоді, коли не можна розпалювати вогонь.

Що замовляєте у волонтерів?

Вони багато привозять. Приємно отримувати домашню консервацію, фрукти. Там завжди хочеться смачненького. Та я прошу щось практичніше - маскувальні сітки, мішки, будівельні матеріали й інструменти. Те, що необхідно для інженерних робіт на передовій.

Як змінився рівень підготовки українських солдатів?

Велика кількість професіоналів, які були 2014-2015 років, очікують активних бойових дій. Та завдяки курсу, який взяла українська армія 5 років тому, готують хороших фахівців.
НАТО проводить навчання за своїми стандартами. Мав нагоду такі проходити. Американці і канадійці спрощують багато речей, учать переговорам між бійцями та вищими інстанціями, веденню бою. Таких навчань, на жаль, не так багато. Важкий військовий маховик довго розкручується.

Але реальний рівень ми зможемо зрозуміти лише у випадку повноцінних військових дій. Всі плани на війну гарні до того моменту, поки не почалися бої.

Як ставитеся до закону про зміну військових звань за стандартами НАТО?

Це необхідно, щоб відійти від радянської ментальності. Але як ти не називай філіжанку кави - горнятком чи ще якось - фактична її цінність не зміниться. Ну гаразд, будуть в армії капрали та майстер-сержанти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Авдіївку ми заповзали. Коли виходили - бойовики боялися вистрілити в наш бік

Як адаптуватися до життя поза межами фронту?

Якщо людина прийшла з війни і вже не сприймає її, можна навіть попиячити. Комусь це допомагає. Але треба контролювати себе. Не можеш? Шукай помічника. Для цього є психологи, друзі, побратими. Повернення у мирне життя - як процес асиміляції. Коли приїжджаєш в іншу країну, починаєш жити за її законами і розмовляти тамтешньою мовою. Якщо ти домовився з собою, зможеш повернутися. Адже на передовій усе просто. Є ворог, є ти. А в цивільному житті починається "веселка".

Війна - це смерть, зламана психіка і душі. З одного боку, жодного моменту не хочеться розповідати з того, що твориться там. Але як інакше переконати людей? Однак хто не вірить, не цікавиться, то й і не буде. Хто цікавиться, той розуміє і допомагає.

Едуард Крохмалюк у зоні ООС на Донбасі
Едуард Крохмалюк із бойовими побратимами у зоні ООС на Донбасі
Едуард Крохмалюк із бойовими побратимами у зоні ООС на Донбасі
Едуард Крохмалюк у зоні ООС на Донбасі
Едуард Крохмалюк із бойовими побратимами у зоні ООС на Донбасі

Європейський парламент запропонує направити на окупований Донбас миротворчу місію під керівництвом Євросоюзу. Про це йдеться в проєкті звіту ЄП щодо співпраці з країнами Східного партнерства.

Зокрема, там пропонують створити "розширені міжнародні миротворчі сили вздовж українсько-російського кордону".

Зараз ви читаєте новину «"Всі плани на війну гарні до того моменту, поки не почався бій" - учасник ООС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути