Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2017 18:36

Спецтема: Війна на Донбасі

Військовий медик розповіла, чому жінки йдуть воювати в АТО

  Начальник медроти Тетяна Біляєва
Начальник медроти Тетяна Біляєва
Жінки йдуть в армію часто тому, що тут служать їхні чоловіки. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловила медсестра медичної роти Надія Коваленко, яка служить поблизу села Піски на Донбасі.
"Якщо чоловік військовий, жінці буде спокійніше, коли вона поряд. Якщо вона ще й медик, то зможе надати йому допомогу в разі чого. По-друге, взаєморозуміння тоді в сім'ї зовсім інше. Наприклад, коли він у відрядженні, ти краще його розумієш. Немає претензій з боку жінки, що не приділяє їй увагу, бо знає - йому вистачає проблем на службі. Через цю причину я пішла в армію – мій хлопець теж служить. А також тому, що зараз гідна оплата праці військових. Всім треба за щось жити і сім'ю годувати", - каже Надія.

Основне завдання медроти на фронті – евакуація поранених та надання невідкладної медичної допомоги. Для цього у військових медиків є позашляховики Hummer, обладнані під санітарні автомобілі.

"З передової вивозять поранених, далі до госпіталю евакуюємо ми. Для цього в Hummer є все необхідне: кисневий балон, хірургічний відсмоктувач, перев'язувальні засоби. Ще б дефібрилятор знадобився. Нещодавно в будинок, де проживали військові, влучив снаряд з "Граду". Один боєць дістав поранення середнього ступеня, а двоє загинули. Одному з них осколок зайшов у грудну клітку, а де він зупинився встановити одразу не було можливості. Намагались його реанімувати під час евакуації, але марно. Рана виявилась несумісна з життям. Дуже за ними сумуємо, це були хороші, компетентні бійці", - говорить начальник медроти Тетяна Біляєва.

За її словами, для різних підрозділів медрота проводить тренінги з тактичної медицини. Хоча бійці проходили медичну підготовку, але накладати джгут, зупиняти кровотечу тренуються знову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "З рукавиць відпадали криваві куски м`яса" - волонтер розповів про вивезення поранених зі Світлодарської дуги

  Волонтери привезли допомогу для військових медиків
Волонтери привезли допомогу для військових медиків

"Також взимку військові в окопах хворіють на застуди та бронхіти. Лікуємо амбулаторно, бо забрати в госпіталь всіх не можемо, не лишиться нікого на позиціях. Погано, що немає лазарету. Ми б хотіли щось таке придумати. Наприклад, звернувся хворий з ГРЗ, пролікувати його, напоїти чаєм і він може йти назад на свою позицію", - зазначає начальник медроти.

На передовій військові медики допомагають населенню, оскільки лікарні тут не працюють, тож жителям Донбасу більше нікуди звернутися по допомогу.

"По можливості допомагаємо, чим можемо, медикаментами та їжею людям, бо їм тут працювати ніде. Багато є дітей, які раді навіть банці згущеного молока і шматку хліба. До нас хлопчик один ходить, який сам питає - що вам допомогти, аби йому щось дали поїсти. Іноді дрова допомагає носити", - розповідає Надія Коваленко.

  Бійці медроти готуються до виїзду на передову
Бійці медроти готуються до виїзду на передову

Бійці медроти також раді будь-якій волонтерській підтримці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вискочив з душу голий на вулицю, коли по будинку вистрелив сепарський танк", - боєць АТО

"Хоч держава забезпечує нас повністю, допомога волонтерів – це вже більше моральна підтримка. Приємно, коли нам допомагають прості люди. Наприклад, кілограм лимонів нам держава не видає, але ми раді коли волонтери їх привозять. Раніше було дуже багато волонтерів, а зараз залишились лише найстійкіші, які підтримують постійно", - пояснює Тетяна Біляєва.

В окупованому Донецьку все готово, аби почати торгівлю людськими органами. Про це у Facebook написав єнакієвський лікар Олександр Чернов. Він додав, що навчати лікарів вилучати серця поки що не будуть, бо самі не знають, як це правильно робити. Робочим матеріалом на практикумі стануть тіла бойовиків.

Зараз ви читаєте новину «Військовий медик розповіла, чому жінки йдуть воювати в АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути