середа, 26 вересня 2018 11:09

Війна на Донбасі: якою стане Україна після завершення конфлікту

Війна на Донбасі: якою стане Україна після завершення конфлікту
Війна на Донбасі: яке майбутнє чекає Україну. Фото: Etcetera Media

Війна на Донбасі - головна проблема, яка турбує українців. На другому місці рівень життя, на третьому - ситуація в економіці.

Такими є результати соцопитування КМІС. Перед виборами політики продаватимуть нам "мир" і "процвітання" в рамках пакетної пропозиції. Таку думку висловив журналіст Павло Казарін, передає 24 канал.

"Нас переконуватимуть, що з моменту примирення рівень життя обов'язково почне рости. Що військові витрати роздуті, а їхнє урізання піде на користь всім іншим. Розповідатимуть, що відновлення довоєнного рівня торгівлі з РФ - крок до добробуту, що це лише "взаємовигідні компроміси", що ми приречені бути точкою комунікації заходу і сходу. І цим будуть грішити не тільки явні російські лобісти", - написав він.

За словами Казаріна, формула "мир + торгівля" вигідна і тим, хто бачить своє завдання в збільшенні власного рейтингу будь-якою ціною. Навіть якщо ціна - суверенітет країни.

"Але в тому й особливість України, що в питанні безпеки компромісу бути не може. Тому що припинення війни може бути результатом як перемоги, так і капітуляції. Війна сьогодні йде не тільки за населені пункти і квадратні кілометри. Більш того - війна йде не тільки за ідентичність і мову. Війна йде, у тому числі, за право України вирватися зі світу неефективних економік і неконкурентоспроможних систем. На кону - питання ще й того самого економічного благополуччя, яке український обиватель звик ставити на чільне місце. Це битва за перехід до інших правил гри, ринку та конкуренції, системи стримувань і противаг, держави для громадян, а не навпаки," - вважає журналіст.

Він зазначив, що це битва не тільки із зовнішнім агресором, а й з внутрішньою неефективністю, помноженої на корупцію та корпоративні практики.

"Будь-які зміни "всередині" можливі, лише поки армія тримає зовнішній периметр. Альтернативи цьому шляху просто немає. Капітуляція перед Росією не буде означати розмін ідентичності на процвітання. Програш означатиме знищення самого шансу на становлення ефективної економіки. Тому що російські протекторати не живуть багатше метрополій. А сучасна РФ залишається країною, вся внутрішня дискусія якої зводиться до питання "з ким економити, в першу чергу", - додав Казарін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Торгівля з ОРДЛО: українські посадовці зробили неочікувану пропозицію

Він також наголосив, що програш у війні означатиме лише те, що вікно можливостей для українських реформ закінчиться.

"Спроба побудувати "державу для громадянина" зазнає поразки. У Москви немає грошей, щоб будувати із підкорених країн вітрини - і тому капітуляція Києва означатиме крах не тільки нинішнього покоління українських громадян, а й наступного. Того самого, якому доведеться починати все з нуля. І головне завдання в тому, щоб ця думка стала очевидною для будь-якого українського політика. Щоб у битві за симпатії виборців на кін не ставилося питання суверенітету. Щоб "червоні лінії" були однаковими для всіх, незалежно від партійної програми," - наголосив Павло Казарін.

Із території банфдормування ДНР під час спецоперації контррозвідники вивезли так званого "міністра агропромисловості". У вересні 2014-го він приєднався до бойовиків у складі так званого "Індустріального оплоту Донбасу".

Зараз ви читаєте новину «Війна на Донбасі: якою стане Україна після завершення конфлікту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути