понеділок, 25 березня 2019 00:15

Вчителька розповіла, як відкрила школу з двома гривнями в кишені
5

У міні-групах займаються до 6 дітей.
Фото: Надано Яною Ладика-Костенко
Уроки програмування тривають півтори години із перервою на чай
На уроках з вивчення мови використовують комп'ютери, музику, ігри
Перші роки Яна працювала самостійно, мала 40 учнів
Вартість абонементу на 8 занять 500-650 гривень

Щоб відкрити освітній у центрі невеликого міста, треба 10000 гривень на оренду приміщення. Додатково варто рахувати податки, оплату двом викладачам та адміністратору. Плюс 500 гривень на місяць на гонорар бухгалтеру. Серед інших витрат можуть бути оплата спікерів, лекцій, зустрічі з носіями мови та освітні подорожі.

Про це Gazeta.ua розповідає Яна Ладика-Костенко з Краматорська Донецької області. Вона з чоловіком у 2015 році відкрила невеличкий освітній центр Pand.UA. Починала працювати без інвестицій. Перші клієнти були серед дітей, з якими раніше займалась репетиторством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенець відкрив унікальний розважальний центр

"У нас багато людей викупають квартири, виводять їх із житлового фонду та там працюють. Хоч на це треба близько 40 тисяч доларів. Я почала працювати з двома гривнями у кишені та 15 річним досвідом у викладанні, - розповідає Яна - Спочатку важко було розібратись у податках та законодавстві. Працювала без оформлення підприємництва. Потім найняла гарного бухгалтера та зареєструвалась. І виявилось, що нічого важкого немає".

Перші роки викладала самостійно. Було понад 40 учнів. У листопаді 2018 року відкрили ще дві кімнати для занять. Відвідують центр місцеві діти. У Pand.UA проводять курси із програмування, англійської та китайської мов.

Автор: Надано Яною Ладика-Костенко
  Вартість абонементу на 8 занять 500-650 гривень
Вартість абонементу на 8 занять 500-650 гривень

"Вирішила робити менше, але якісно. Не гналась за кількістю учнів, - ділиться Яна, - У місті велика проблема із персоналом. Якщо людина досягла певного рівня та має досвід роботи, їй нічого робити у Краматорську. Тільки якщо щось своє відкривати. За півроку не було охочих. Взагалі, у центрі можна робити дивовижні речі: займатися англійською через музику, джазові ритми, пов'язувати разом викладання китайської та японської, інтегрувати інформатику та мови, створювати онлайн-класи".

Вартість абонементів на вісім занять англомовних курсів - 500 гривень, китайської мови – 660 гривень. Одне заняття триває годину-півтори. Навчають дітей будь-якого віку. У міні-групах займаються до 6 дітей.

"Іноді приходять, коли вже зовсім погано. Наприклад, 10 клас та двійка з англійської. Спочатку проводжу із кожним співбесіду. Тільки потім формую групи. Є діти, які взагалі не можуть вчити мову. У більшості є проблеми, які допоможе вирішити тільки психолог, - розповідає Яна, - Не роблю із вивчення мови культу. Намагаюсь простіше ставитись. Треба давати дітям те, що їм подобається. Я прихильниця інтегрованого навчання. Наприклад, коли можна займатись на комп'ютері чи під музику".

Автор: Надано Яною Ладика-Костенко
  У міні-групах займаються до 6 дітей.
У міні-групах займаються до 6 дітей.

Адміністративною роботою Яна займається самостійно. Вміє організувати свій час так, щоб ввечері проводити заняття. Зазначає, що важливо розрахувати власний ресурс, щоб не було емоційного вигорання.

"Вважаю, що китайська мова легка. Але потрібно мати час і бажання в неї зануритися. Але, якщо є вибір, раджу вчити китайську як першу. Європейську мову вивчити легше, - ділиться Яна, - Виграли грант на 20 тисяч гривень. На них купили китайські книжки. Китайська література дуже дорога. В минулому році взагалі неможливо було щось знайти. Тільки за кордоном продавали десь по 20 доларів за тоненьку, як журнал. Для мене це дуже дорого".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчителька вигадала, як допомогти дітям з інвалідністю та переселенцям

Зараз для дітей проходить експериментальний курс з програмуванням. Його відвідує 16 школярів з 2 до 6 класи. Вивчають мови програмування скретч та пайтон. Проводить молодий вчитель-програміст.

"Діти мають уявлення про програмування. Самі роблять анімаційні ролики. Заняття тривають близько півтори години. Робимо перерву на чай, щоб легше було висидіти, - ділиться Яна, - Поки для старшого віку не можемо робити курс, не вистачає ресурсів".

Автор: Надано Яною Ладика-Костенко
  Уроки програмування тривають півтори години із перервою на чай
Уроки програмування тривають півтори години із перервою на чай

"З листопада зробила всі помилки в менеджменті, які могла. Просто потонула у витратах. Але ми з чоловіком вирішили, що це досвід, - ділиться Яна, - Наприклад, вирішили навчати переселенців з 50% знижкою. Але не встигли виграти на цей процес грант і покрили витрати з інших клієнтів. Не підвищили вартість послуг з підвищенням оренди. Але тепер ясніше розумію, що хочу робити далі".

У планах – розвиток власної структури освітніх закладів Pand.UA. Хоче розвивати напрямок освітнього туризму та організовувати групи для поїздок за кордон. Також планує запускати літні мовні курси для дорослих.

"Освітні реформи до регіонів йдуть дуже повільно. Вирішила взяти справи у власні руки та навчати свою 8-річну доньку самостійно. Але розумію, що треба ще й виховувати її оточення. І мій центр саме для цього. Хочеться, щоб діти були готові до реального життя. У 16 років розуміли що таке податки, як створити команду, побудувати відносини, як мова допомагає займатись бізнесом, - зазначає Яна, - .Ідея нашого майданчика базується на тому, щоб діти не тонули хаотично в цифровому світі, а правильно і ефективно його використали. Не просто дивилися чужі ютуб канали, а створювали свої. Викладав свої проекти з програмування чи записували вірші на китайською ".

Автор: Надано Яною Ладика-Костенко
  На уроках з вивчення мови використовують комп'ютери, музику, ігри
На уроках з вивчення мови використовують комп'ютери, музику, ігри

Яна Ладика-Костенко родом з Краматорська Донецької області, має 8-річну доньку. За освітою педагог. Чоловік працює журналістом. У 2014 році виїжджали жити у Кременчук, але через рік повернулись у рідне місто.

Щоб заробляти на створенні прикрас з природного каміння, потрібно вкласти близько 100 тисяч гривень. Гроші треба на закупівлю матеріалів, фурнітури, фотоапарат та рекламу. Проте можна поступово збирати усе необхідне, відточувати майстерність та шукати постійних клієнтів.

Зараз ви читаєте новину «Вчителька розповіла, як відкрила школу з двома гривнями в кишені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути