Ексклюзиви
пʼятниця, 11 січня 2019 00:15

Переселенка розповіла, як заробляє на виготовленні прикрас
9

Фотографує готові прикраси сама
Фото: Надано Тетяною Войтюк
Купує матеріали в інтернет-магазинах на всі вільні гроші
Над одним виробом може працювати декілька днів
Близько 400 гривень коштує намисто зі штучних намистин
Для жінки перероблювала старе намисто з бурштину

Щоб заробляти на створенні прикрас з природного каміння, потрібно вкласти близько 100 тисяч гривень. Гроші треба на закупівлю матеріалів, фурнітури, фотоапарат та рекламу. Проте можна поступово збирати усе необхідне, відточувати майстерність та шукати постійних клієнтів.

Про це Gazeta.ua розповідає Тетяна Войтюк з Донецька. Вона з родиною у 2014 році переїхала у Добропілля Донецької області та рік як займається виготовленням прикрас.

"Багато переїхали у Добропілля, бо мали там родичів. У нас нікого там не було. З 33 тисяч місцевих 9 тисяч переселенців. З орендою квартир там важко, - згадує Тетяна, - Почала цікавитись історією українських прикрас з каміння. Хотіла повторити техніку та дизайн. Так з'явилось хобі – виготовлення прикрас з бісеру. А згодом почала працювати з природним та штучним камінням".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселенки шиють еко-торбинки на продаж

Матеріали для творчості замовляє в інтернет-магазинах. Витрачає вільні гроші з родинного бюджету. Зазначає, що поки справа більше як хобі, ніж бізнес.

Автор: Надано Тетяною Войтюк
  Вартість намиста з природного каміння близько 1000 грн
Вартість намиста з природного каміння близько 1000 грн

"Важко повторювати техніку традиційних українських прикрас, що виготовляли раніше. Немає вже таких матеріалів. Потрібно купувати в антикварів і перероблювати, а це дуже дорого, - розповідає Тетяна, - Чоловік один продавав три нитки справжніх коралів. Вони коштували 900$. І перламутру не знайдеш, що раніше видобували з українських річок. Можна підібрати близькі по кольору та формі".

Декілька разів їздила на ярмарки у сусідній Краматорськ Донецької області. Вивчає популярні тенденції та роботу інших майстрів. Подобається сучасні варіації на традиційні прикраси. Наприклад, робити декілька рядів та акценти посередині. Також намагається зрозуміти потреби місцевих клієнтів. Зокрема, відзначає, що не дуже популярні традиційні вироби, з багатьма елементами та рядами намиста.

"У нас кажуть, що не вміють носити такі речі. Буду розвивати цю національну культуру, шукати своїх клієнтів, - ділиться Тетяна, - У кожну роботу закохуюсь. Можу декілька разів перероблювати щось. Поки не зроблю так, щоб дуже сподобалось. Місцева жінка попросила переробити намисто з бурштину. Раніше з ним не працювала, бо дуже дороге".

Автор: Надано Тетяною Войтюк
  Фотографує готові прикраси сама
Фотографує готові прикраси сама

Вартість намиста зі штучного каміння коштує близько 400 гривень, подібне з натурального – близько 1000 гривень. Дорогі прикраси оформлює у коробочки, бо їх частіше купують на подарунки. На роботу над одним виробом може витратити декілька днів.

"Не накручую ціни. Ставлю таку суму, щоб відбити матеріали, - зазначає Тетяна, - Вивела формулу, по якій рахую вартість. Порахувала скільки часу займає кожен елемент роботи. Наприклад, скільки по часу нанизую бусини. Також подивилась вартість в інших майстрах та поставила трохи менше. Формулу зберегла в таблиці в Excel".

Автор: Надано Тетяною Войтюк
  Для жінки перероблювала старе намисто з бурштину
Для жінки перероблювала старе намисто з бурштину

Робить фото готових прикрас сама. Вироби продає у facebook-групі "КрасаПані/KrasaPani". Також віднесла декілька прикрас до нand-made кафе, де відвідувачі можуть придбати вироби місцевих майстрів.

"У кафе через місяць жодного намиста не продали. Я зайшла глянути у чому справа. Виявляється, намисто лежало на полиці у пакетиках. Тобто, так, як я його дала. Зараз буду думати як оформити вітрину, - ділиться Тетяна, - Зараз на усі вільні гроші витрачаю на матеріали. Увесь будинок заставлений коробками. Можу вже невеликий магазинчик для творчості відкрити. Поки це більше хобі. Не має того обороту, щоб вважати бізнесом. Багато вклала та буду займатись цим далі".

Автор: Надано Тетяною Войтюк
  Тетяна організувала у місті фестиваль фестиваль "Етно весна"
Тетяна організувала у місті фестиваль фестиваль "Етно весна"

Родина Тетяни Войтюк у кінці серпня 2014 року переїхала з Донецька у Добропілля Донецької області. Там був філіал її роботи та донці потрібно було збиратись у школу. Має економічну освіту. З переїздом почала брати участь у різних соціальних проектах та цікавитись українськими традиціями. Осінню 2017 року провела у місті фестиваль "Етно весна", де запросила творчі колективи та організувала з волонтерами фотозони.


Щоб робити вироби з вовни, треба обирати матеріали гарної якості та відточити техніку. Тоді речі будуть носитись довго та менше забруднюватись. Із інструментів для навчання потрібна спеціальна голка та вовна різних кольорів. Вчитись можна за відео в інтернеті. Коли вироби будуть гарної якості, матимуть свій унікальний стиль, можна піднімати ціну

Зараз ви читаєте новину «Переселенка розповіла, як заробляє на виготовленні прикрас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути