неділя, 14 жовтня 2018 18:30

"У нас обов'язок боротьби, а не заробітку" - історія молодого офіцера до Дня захисника України

Автор: Михайло Ухман
  Максим Кислий - офіцер Збройних сил України
Максим Кислий - офіцер Збройних сил України

Після 9 класу пішов в коледж по спеціальності правознавство. По його закінченню прийшла повістка з військкомату, щоб іти в армію. Я там підписав контракт на три роки. Спочатку проходив службу в 15-й бригаді транспортної авіації, що в місті Бориспіль. На посаді стрілець взводу охорони. Прослужив рік і мені захотілося стати офіцером. Поступив в Національну академію сухопутних військ у місті Львів, - каже молодший лейтенант ЗСУ 25-річний Максим Кислий.

Спочатку хотів навчатися на офіцера піхотинця, але мені заявили, що не має вільних місць. Тому поступив на факультет ракетних військ і артилерії.

В червні 2018 році закінчив навчання і зразу же був направлений в 56-ту мотопіхотну бригаду в протитанковий дивізіон. На посаду командира взводу протитанкових керованих ракет. Я навіть не встиг погуляти перед відправленням на фронт. Біля КПП уже чекав автомобіль, який привіз нас на фронт.

Навчаючись на офіцера, ти розумів, що тебе можуть кинути в зону бойових дій? А це не стрільби на полігоні?

Я сам захотів цього, тому що з розповідей друзів знаю – на фронті не вистачає офіцерів з новим мисленням. Більшість з них звикли жити по радянському статуту і ганяти хлопців виснажливими маршами, направляти на господарські роботи чи асфальт підмітати. На більше вони не здатні. Я ж пішов навчатись, щоб ламати цю систему.

Хоча, якби моя перша бригада воювала, я б напевне не пішов навчатись. Перший рік моєї контрактної служби був надто скромний і нудний. Я прагнув більшого.

В нас був старший солдат, який уже служить 6 років. І не піднімається по кар'єрній драбині. Я не хотів цього.

Тому зміни будуть, але поступово. Відправимо усіх генералів, які працювали і навчались при "совдепі" на пенсію, тоді і побачимо нову українську армію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "З мажорів ніхто не воює" – історія донеччанина до дня захисника України

Відправимо усіх генералів, які працювали і навчались при "совдепі" на пенсію, тоді і побачимо нову українську армію

Ти навчався в умовах війни. Це якось впливає на саме навчання?

В західних регіонах України війна не відчувається. Але нас навчали по стандартам НАТО два останніх роки.

Мінусом в цьому процесі є саме виховання бійців. Воно застаріле, тому що застарілі викладачі і їхні погляди.

Бувалі воїни і офіцери кажуть, що система рано чи пізно ламає. Ти не боїшся бути в рядах тих, хто не витримав натиску?

Не боюсь. По перше нас багато. Тільки цього року зі мною закінчили академію 332 офіцери. Вони направлені у різні ланки військової сфери. То ж ситуація де-не-де, але зміниться.

В неформальній обстановці, ми всі зустрічалися, обговорювали війну, промахи нашого військового командування. Робили свої висновки. Навчання не проходить безслідно, тим більше, що зараз можна вчитись у реальних умовах.

Дружина часто сварить, що я більшість вільного часу обговорюю війну з друзями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вчителька підтримувала сепаратистів. Її хотіли зробити директором школи"

У вас були такі випадки, коли курсантів використовували, як робочу силу?

На другому курсі навчання, я проходив стажування по мінометному ділу. До мене підійшли три бійці строкової служби у формі заляпаній штукатуркою. Кажуть: "Покажіть хоч цей міномет, ми уже пів року служимо, а самого міномета не бачили. Хоча в нас у квитку записана посада: "Навідник-мінометник".

На початках йшов в армію, щоб заробляти

Як до тебе відносяться хлопці, котрі знаходяться в зоні бойових дій? Молодий офіцер, пороху не нюхав.

Різні люди бувають. Дехто прийшов заробити грошей і виплатити кредит, а не воювати. Інколи доводиться вчити бійців статуту. Купляю зошит, даю бійцю і він там записує свої обов'язки.

Треба бути суворим. Наприклад одного бійця в тилу я зловив п'яного і з жінкою на посту. Інший п'яним намагався втекти з підрозділу. Тут уже довелося застосувати дисциплінарне покарання.

І ця проблема не в мені, як молодому офіцеру. За це мають відповідати військкомати, їхні штатні психологи. А там беруть всіх без розбору, щоб затикати діри.

Величезною проблемою на фронті є неякісне і несвоєчасне забезпечення бійців формою та усіма потребуючими елементами. Ти уже зіштовхнувся з цим явищем?

У нас тут ходить вислів: "Пишіть заявку на отримання запчастини до машини - через рік отримаєте". Це жарт звичайно, але в ньому є доля правди.

Мій водій машини, який прийшов служити два місяці тому, перший тиждень ходив у моїй формі. Через деякий час, йому видали: кітель, берці, штани і шапку.

Cтара бюрократична система гальмує розвиток армії. Щоб щось отримати треба списати кілограми макулатури. Тому бійці і звертаються до волонтерів або купляють за свої гроші різні речі.

Автор: Михайло Ухман
  Максим Кислий рік тому закінчив пришвидшені навчальні курси офіцерів
Максим Кислий рік тому закінчив пришвидшені навчальні курси офіцерів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У мирній країні здають нерви, а перебування на Донбасі заспокоює"

Ти відчуваєш себе захисником, бійцем, який прийшов боротись за Перемогу. А не заробляти гроші на фронті?

Уже пішов 6 рік, як я в ЗСУ.

На початках я йшов в армію, щоб заробляти. У матері була зарплатня – 2500 гривень, а мені обіцяли 3000 гривень. Думав собі, що тепер допомагатиму батькам. Але зараз відчуваю на собі обов'язок боротьби, а не заробітку.

Треба долати проблеми разом. Тому хочеться привітати усіх співвітчизників з Днем Козацтва, Днем УПА, Покрови Богородиці і Днем Захисника України! Здоров'я і перемоги нам.

Зараз ви читаєте новину «"У нас обов'язок боротьби, а не заробітку" - історія молодого офіцера до Дня захисника України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути