середа, 12 вересня 2018 19:15

Люди на Донбасі підсіли на волонтерську голку

Люди на Донбасі підсіли на волонтерську голку
Валентина Димирова в українській світлиці села Миколаївка / фото: надане

- Населення Донбасу, за роки війни звикло, що їм привозять усе: одяг, продукти, гроші дають. Вони кажуть: "Дай", проте самі в більшості випадків не проявляють ініціативу, - каже Валентина Димитрова, керівник сільської громадської організації "Відродження". Мешкає у селі Миколаївка, Покровського району Донецькій області.

-Мешканці прифронтових територій за чотири роки війни звикли до так званого радянського побуту. Коли непотрібно особливо напружуватись. Адже партія, в нашому випадку- це українська громадськість чи світова спільнота, щось та вирішить, - говорить жінка.

Чим це проявляється?

Люди фронтового Донбасу підсіли на волонтерську голку. Їх завалили дармовими харчами, одягом і вони тепер зовсім не бажають працювати. Відкрито кричать до українських бійців та чиновників, що ті принесли війну, тож тепер зобов'язані годувати і одягати всіх.

Їхали волонтери по Донеччині, зупинились в одному селі. Зайшли в магазин, купили води. Вийшли на вулицю, а їх зразу ж обступили місцеві жителі. І почалося: "А що ви нам привезли? Чому нічого не даєте? А минулого тижня приїжджали волонтери і роздавали: макарони, гречку, олію, тушонку. Всім не вистачило, треба іншим довести.

Що пропонуєте?

Надломити себе і розуміти, що твоя доля залежить від тебе. Рано чи пізно, потік гуманітарної допомоги сюди перестане текти. Иому нам потрібно перестати жити цим радянським минулим, а будувати в собі нове європейське життя. Ми пишемо гранти, які б забезпечили людей і допомогли їм, адже війна завдала шкоди багатьом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Де мер, де траур?" - влада Покровська проігнорувала похорони бійця "Айдару"

Європа повернулась обличчям до жителів Донбасу і пропонує їм допомогу?

Саме так, європейці готові надавати кошти на те, щоб люди відкривали свою справу, розвивались. Але місцеве населення не хоче цим займатись. Спілкуючись з керівниками різних фондів, вони скаржаться мені, що мають гроші, але люди не йдуть до них, щоб ці кошти отримати. Це насторожує і дивує одночасно.

Миколаївка отримала 3 мільйони гривень європейської допомоги? Чи змінилось ставлення до Європи?

Молодь все прекрасно розуміє, тому позитивно ставиться до України, західного напрямку. Вони бачать все в інтернеті, хто живе добре і радіє життю. А старше населення, яке десятиліттями перебувало під радянською залежністю, до всього відноситься негативно. Їх важко уже переконати в чомусь.

Цей стереотип, що Донбас - це не Україна. Це помилка, в яку змусили повірити мільйони людей. А ми українці, в деяких моментах більші ніж ті, що в мирній країні.

Волонтери із Полтавської і Харківської областей підтримали військових 28 механізованої бригади під Мар'їнкою Донецької області. Привезли технічне оснащення для автомобілів, генератор, продукти харчування, сезонні овочі та фрукти.

Зараз ви читаєте новину «Люди на Донбасі підсіли на волонтерську голку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути