вівторок, 25 січня 2022 12:14

Не змогла втекти із хворою матір'ю: російські окупанти на 11 років засудили українську бранку

Українку Олену Федорук п'ятий рік незаконно утримують в Сніжнянській виправній колонії №127 в ОРДО.

Жінку схопили 25 липня 2017 року, звинуватили в "шпигунстві" й засудили на 11 років позбавлення волі. Від катувань і важкої праці Олена має проблеми зі здоров'ям. Зокрема тромбофлебіт ніг, повідомила омбудсмен Людмила Денісова в Telegram.

Автор: t.me/denisovaombudsman
  Українку Олену Федорук п'ятий рік незаконно утримують в Сніжнянській виправній колонії.   Її звинуватили у «шпигунстві» та засудили на 11 років позбавлення волі
Українку Олену Федорук п'ятий рік незаконно утримують в Сніжнянській виправній колонії. Її звинуватили у «шпигунстві» та засудили на 11 років позбавлення волі

"Ще 2014-го її доньки виїхали до Києва з тимчасово окупованого Кальміуського Донецької області. А Олена не могла через хвору мати. На той момент жінка, якій замінили тазостегновий суглоб, пересувалася тільки на інвалідному візку", - розповіла Денісова.

Олену спочатку утримували в сумнозвісній в'язниці "Ізоляція", де фізично й морально принижували, примушували працювати на кухні. Згодом засудили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Схопили на очах у сина й 15 днів катували: окупанти тримають важкохворого українця

У Сніжнянській виправній колонії Олена тяжко працює швачкою 10-12 годин на добу. О 7:00 їх привозять до цеху й повертають о 19:00. Від постійної сидячої роботи в неї розвинувся тромбофлебіт: сильно набрякають ноги. Коли біль у ногах стає нестерпним, жінці дозволяють залишитися в камері. Але однаково змушують працювати: вручну розвантажувати чи завантажувати машини зі сміттям або носити дрова й вугілля.

Через 12-годинне шиття і погане штучне освітленням на виробництві та в камері в Олени Федорук також погіршився зір і турбує частий головний біль.

У виправній установі Олені не надають жодної медичної допомоги. Вона отримує лише ліки, які передає мати з інвалідністю.

Денісова просить керівництво Міжнародного комітету Червоного Хреста України й координатора ОБСЄ втрутитися в ситуацію і сприяти негайній госпіталізації Олени Федорук.

Окупанти на Донеччині незаконно тримають у слідчому ізоляторі українця 35-річного Станіслава Боранова. Йому повністю змінили паспортні дані, щоб ніхто не міг його ідентифікувати.

У рідних немає жодного зв'язку зі Станіславом. Вони не бачили його понад три роки. Їм відомо лише про жорстоке катування, якого зазнав Станіслав на території секретної в'язниці "Ізоляція" в Донецьку.

Зараз ви читаєте новину «Не змогла втекти із хворою матір'ю: російські окупанти на 11 років засудили українську бранку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути