четвер, 20 січня 2022 10:50

"Жодного разу не поскаржився" - 23-річний українець за п'ять років пройшов усі катівні окупантів

"Жодного разу не поскаржився" - 23-річний українець за п'ять років пройшов усі катівні окупантів
23-річного Богдана Ковальчука понад п'ять років утримують у катівнях ДНР. Окупанти звинуватили його з друзями у підривній діяльності. Фото: t.me/denisovaombudsman

23-річного Богдана Ковальчука понад п'ять років утримують у катівнях ДНР.

Йому не було й 18 років, коли 31 серпня 2016-го його з п'ятьма неповнолітніми друзями викрали з тимчасово окупованого міста Ясинувата на Донеччині, повідомила омбудсмен Людмила Денісова в Telegram.

"Окупанти звинуватили хлопців у підривній діяльності. Вони нібито співпрацювали зі Службою безпеки України та підривали автівки й відділок міліції ДНР", - розповіла Денісова.

Упродовж понад п'яти років Богдан пройшов катівні окупантів, але жодного разу не поскаржився на тортури та знущання, які йому довелося пережити. У липні 2018-го хлопців засудили за "тероризм" від 10 до 15 років.

Богдан Ковальчук відбуває 10-річний термін незаконного ув'язнення в Торезькій виправній колонії № 28.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти на 13 років засудили українця, який ішов до сестри в окупований Донецьк

"Напередодні взаємного звільнення 29 грудня 2019 року хлопцям і батькам запропонували в обмін на "помилування" відмовитися від переходу на підконтрольну уряду України територію. Погодилися всі, крім Богдана Ковальчука. Він мотивував рішення тим, що не може зрадити своїм принципам свободи, правди й відданості Батьківщині", - додала Денісова.

За словами рідних, Богдан має серйозні проблеми з легенями й потребує постійного обстеження лікарем, які в умовах ув'язнення не проводять. До карантинних обмежень відвідувати у виправній установі могла його лише мати, яка передавала ліки й харчі. Проте вже тривалий час рідні не мають із ним зв'язку.

До полону Богдан закінчив Ясинуватський професійний ліцей залізничного транспорту, бо хотів бути залізничником, як мати. Окрім неї, дома на Богдана чекають баби та 84-річний прадід.

Денісова просить керівництво Міжнародного комітету Червоного Хреста України й координатора ОБСЄ втрутитися в ситуацію і сприяти звільненню бранця.

Окупанти на Донеччині незаконно утримують у слідчому ізоляторі українця 35-річного Станіслава Боранова. Йому повністю змінили паспортні дані, щоб ніхто не міг його ідентифікувати.

У рідних немає жодного зв'язку зі Станіславом. Вони не бачили його понад три роки. Єдине, що їм відомо, - про жорстоке катування, якого зазнав Станіслав на території секретної в'язниці "Ізоляція" в Донецьку.

Зараз ви читаєте новину «"Жодного разу не поскаржився" - 23-річний українець за п'ять років пройшов усі катівні окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути