Ексклюзиви
середа, 29 березня 2017 20:02

"Наступним може бути Муженко" - чим закінчиться справа генерала Назарова

"Зараз генерал Назаров їв би баланду. Натомість дає розпорядження своєму кухареві про приготування екзотичних страв. Це плювок в обличчя суспільству", - каже військовий експерт 45-річний Дмитро Снєгирьов.

Екс-керівника штабу АТО генерал-майора ЗСУ 60-річного Віктора Назарова визнали винним у недбалому ставленні до служби і засудили до 7 років тюрми. Вирок 27 березня ухвалив Павлоградський суд.

У ніч з 13 на 14 червня 2014 року бойовики на Луганщині збили з ракетного комплексу військово-транспортний літак Іл-76. 40 десантників 25-ї бригади ЗСУ та 9 членів екіпажу загинули на місці. У листопаді того ж року Назарову повідомили про підозру у службовій недбалості. Він на кілька тижнів опинився у лікарні. Потім вніс 365 тисяч гривень застави. Провини не визнав.

Автор: 112 Україна
  Генерал-майор Віктор Назаров своєї провини так і не визнав
Генерал-майор Віктор Назаров своєї провини так і не визнав

Моральну шкоду - по 500 тисяч гривень батькам і дружинам загиблих компенсує Міноборони. Назаров має відшкодувати вартість військової експертизи.

"Помилування не проситиму. Їду додому й готуюся до апеляції. Впевнений, що виграю її. Якби були погані генерали, ворог уже стояв би в районі Дніпропетровська і Маріуполя. У гіршому разі, біля Херсона і Запоріжжя", - сказав після суду генерал.

На захист Віктора Назарова виступив 52-річний міністр оборони Степан Полтарак.

"Це рішення не йде на користь мотивації військових, підняття бойового духу і впевненості у тому, що вони роблять вірно", - сказав міністр.

Автор: 112 Україна
  Боєць тримає на долоні нагрудний знак ВДВ  - усе, що залишилося від екіпажу збитого літака
Боєць тримає на долоні нагрудний знак ВДВ - усе, що залишилося від екіпажу збитого літака

"Полторак прекрасно розуміє, що після Назарова буде начальник Генштабу Віктор Муженко, а потім - він сам, - коментує Дмитро Снєгирьов. - Рішення у справі Назарова - приклад персональної відповідальності. Тепер військові від солдата до генерала знатимуть, що за загибель людей треба відповідати. Це буде дисциплінувати. А солдати будуть упевнені, що полковник-самодур сто раз подумає перед тим, як закрити тілами людей дірку у фронті.

Автор: 112 Україна
  Пам'ятний знак на честь загиблих десантників
Пам'ятний знак на честь загиблих десантників

Це було злочинне рішення - відправити борт без прикриття. 13 червня Назарову доповідали, що летовище нашпиговане бойовиками. Зробив по-своєму. Генерали воюють, як їх навчали - за радянськими лекалами. Рішення приймають люди, в яких у кабінетах стоять бюсти маршала Жукова. Той казав "Бабы еще нарожают". Людьми затикають дірки, кидають, як гарматне м'ясо. Чому не приходять до влади молоді патріоти, які пройшли окопи? Вони владі невигідні, бо не задіяні в корупційних схемах. Із ними важко домовитися.

Справу Назарова намагаються показати прецедентом. Але це не так. Його не затримали у залі суду, не позбавили звання. Він - не ключовий гравець у команді ЗСУ. Це - гвинтик. Суспільству кинули кісточку: ось вам Назаров, заспокойтеся. Але продовження не буде, ставте крапку. Бо наступною піде справа про Іловайський котел.

Автор: 112 Україна
  Військовий літак бойовики розстріляли з ПЗР. Командири знали про засідку терористів. Але відправили екіпаж без прикриття.
Військовий літак бойовики розстріляли з ПЗР. Командири знали про засідку терористів. Але відправили екіпаж без прикриття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хлопці з 25-ки плакали. Горіти вам у пеклі — кричали начальникам"

Результати апеляції залежать від настроїв суспільства. Саме народ домігся, щоб генерал поніс персональну відповідальність за загибель 49 військових. Цивільний суд мав повне право виносити вирок. Справу слухали на підставі свідчень військових, співробітників СБУ та розвідників. Технічну експертизу теж проводили професійні військові. Якщо за три роки війни не створили військовий суд - це питання до президента".

У ніч на 14 червня 2014 року пострілом із зенітного ракетного комплексу збили військово-транспортний літак Повітряних сил ЗС України Іл-76. Це трапилось під час заходу на посадку на аеродром у Луганську. На борту Іл-76 знаходилися 40 українських військовослужбовців і 9 членів екіпажу. Всі вони загинули.

Зараз ви читаєте новину «"Наступним може бути Муженко" - чим закінчиться справа генерала Назарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути