пʼятниця, 20 квітня 2018 09:01

Бойовики захопили у полон лідерку "Жіночої сотні" Майдану

Бойовики захопили у полон лідерку "Жіночої сотні" Майдану
Полонена сепаратистами журналістка Ірма Крат у Слов'янську дає інтерв'ю російським пропагандистським ЗМІ. Фото: LifeNews

Бойовики ДНР викрали лідерку "Жіночої сотні" Майдану Ірму Крат.

Це трапилося 20 квітня 2014 року в Слов'янську, повідомив журналіст Time Саймон Шустер.

19 квітня Ірма Крат приїхала до Краматорська на Донеччині, де мала працювати як журналіст. Наступного дня дізналася про перестрілку на блокпосту в Слов'янську. Поїхала туди, аби зняти стрім-репортаж. При в'їзді у місто озброєні сепаратисти попросили показати журналістське посвідчення. Потім забрали з собою в захоплену будівлю СБУ, де був штаб "ополченців". Допитали й звинуватили в тортурах "антимайданівців" і розстрілі бійців "Беркута".

"Мене затримали за те, що я нібито виступила проти референдуму. Але це домисли. Я приїхала в Слов'янськ, щоб розповісти неупереджену правду, - розповіла Ірма Крат каналу 112 Україна, - Як тільки під'їхала на таксі до барикади, під'їхав сірий джип Toyota Land Cruiser, там четверо з автоматами. Дивлюся - один з них направляє дуло на мене. Я вже зрозуміла, що на цьому мій репортаж закінчився. Потім завели мене в підвал, можна сказати, пролітала кожні чотири сходинки, тому що взяли за карк і легкою ходою спустили. Через півгодини прийшов якийсь чоловік, каже: Тебе звинувачують в тому, що відрізала беркутівцям голови на Майдані. У нас є відеозапис, де ти в марлевій пов'язці катувала "Беркут", відривала нігті, вставляла голки. Під час ефірів для НТН я зав'язувала собі очі хусткою, щоб випадково не побачити викрадачів. Якщо я комусь подивлюся в очі і запам'ятаю його, він вже буде мене вважати свідком. Вбивці і ворогові в очі краще не дивитися, тому що є велика ймовірність того, що звідти ти живим вже не повернешся".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Полон" Ірми Крат назвали виставою з дискредитації Майдану

"Близько полудня представники сепаратистських сил у Слов`янську викликали групу журналістів до будівлі СБУ, яку вони контролюють і повідомили, що Ірма Крат даватиме там прес-конференцію, - каже журналіст Саймон Шустер, - Завели туди близько 20 журналістів, в тому числі, й чимало іноземних, і вивели Ірму. Вона була з пов`язкою на обличчі. Потім пов`язку зняли, й вона відповідала на запитання та розповідала про свою ситуацію".

6 липня 2014 року українські військові звільнили журналістку з полону бойовиків разом із директором театру Павлом Юровим та арт-менеджером Денисом Грищуком.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики захопили у полон лідерку "Жіночої сотні" Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути