неділя, 25 грудня 2022 06:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Битва за Бахмут: у США заявили про зміни у наступі росіян

Битва за Бахмут: у США заявили про зміни у наступі росіян
Українські захисники продовжують боронити Україну, зокрема місто-фортецю Бахмут.  Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Швидкість просування російських військ у районі Бахмута на Донеччині сповільнилася останніми днями.

Військкори визнали, що ЗСУ відтіснили частини угруповання "Вагнера" на позиції, які вони обіймали кілька днів тому. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті.

Аналітики підрахували, що у листопаді та грудні російські війська зробили менше загальних наступів у районі Бахмута порівняно з жовтнем.

Російським силам, ймовірно, буде складно підтримувати темпи своїх наступальних операцій у районі Бахмута, і вони можуть спробувати ініціювати тактичну чи оперативну паузу, прогнозують експерти.

Як зазначається, росіяни нині не мають необхідного запасу артилерійських боєприпасів підтримки великомасштабних наступальних операцій.

Повідомлення про важкі втрати найманців "Вагнера" в районі Бахмута останніми тижнями. Це також, ймовірно, вплинули на нинішні оперативні можливості російських сил у цьому районі, пишуть аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи має Росія успіхи під Бахмутом: у ЗСУ відверто відповіли

За їхньою оцінкою, нестача особового складу та боєприпасів російської армії, ймовірно, не дозволить їй підтримувати нинішній високий темп наступальних операцій у районі Бахмута у найближчій перспективі.

Російські війська раніше виділяли значні ресурси для захоплення міст Сіверськодонецька та Лисичанська Луганської навесні та влітку. Кульмінацією стало захоплення Лисичанська на початку липня, але вони не змогли захопити сусідній Сіверськ та Слов'янськ.

Зацикленість російських військових на проведенні кампанії з великим виснаженням для досягнення тактичних цілей із захоплення Сіверськодонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність російських збройних сил досягти своєї більшої оперативної мети — оточити українські сили вздовж траси E40 і зрештою вийти на адміністративні кордони Донецької області, зазначили експерти.

В ISW не виключають, що дорогий наступ Росії на Бахмут також може підірвати її здатність переслідувати довгострокові цілі на Донбасі.

Бахмутський напрямок називають найважчою ділянкою фронту зараз. На відміну від інших позицій, де Збройні сили України перейшли переважно від оборони до наступу, тут досі обороняються. Російські військові та найманці намагаються взяти Бахмут з травня, але безрезультатно.

Один окоп у місті може по кілька разів на день переходити "з рук у руки" після кривавих боїв, іноді рукопашних, наголосив президент Володимир Зеленський. 20 грудня він приїхав у місто Бахмут. Глава держави вручив воїнам відзнаки під звуки вибухів.

Президент Росії Володимир Путін поставив своїм військам завдання – до Нового року захопити весь Донбас. Важливим для нього є Бахмут, заявив генерал армії та ексочільник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Зараз ви читаєте новину «Битва за Бахмут: у США заявили про зміни у наступі росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути