середа, 29 серпня 2018 16:00

366 соняхів та хрестів - як у Києві вшановували пам'ять захисників України
10

Сьогодні в Україні День пам'яті загиблих захисників України. У Києві на Михайлівській площі близько тисячі людей вшанували героїв.

Біля стіни Михайлівського собору встановили сцену, з якої лунають військові пісні.

Біля скверу встановили інсталяцію "Блокпост пам'яті". Тут виставлені особисті речі бійців. У ящик від боєприпасів вставили фото та їхні особисті речі. По центру - український прапор одного з загиблих бійців. Він обпалений, весь у крові.

День пам'яті захисників України в Києві на Михайлівській площі
Фото: Назарій Мазилюк
День пам'яті захисників України в Києві на Михайлівській площі
День пам'яті захисників України в Києві на Михайлівській площі
День пам'яті захисників України в Києві на Михайлівській площі
День пам'яті захисників України в Києві на Михайлівській площі

Також тут стенди фотовиставки, присвячені боям за місто.

29 серпня 2014 року українські війська виходили з Іловайського оточення через так званий "зелений коридор". Колону розстріляли російські військові.

Вторгнення російських військ на територію України відбувалося протягом 24-29 серпня 2014 року, говорять у Міністерстві оборони України. Тактичні групи нараховували 3,5 тисячі чоловік особового складу та півтисячі бойових одиниць техніки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крики в полі поранених і запах спалених тіл" - боєць поділився спогадами про "Іловайський котел"

За весь період боїв за Іловайськ, із 7 серпня по 30 вересня, за офіційними даними, загинули 366 українських військових, 429 було поранено, 128 потрапили в полон і 158 зникли безвісти. На сьогодні 11 військовослужбовців досі утримують у полоні, 84 вважаються зниклими безвісти.

Родичі загиблих бійців збираються біля стіни собору. Вона завішана фотографіями загиблих солдатів та офіцерів, які загинули у російсько-українській війні.

Матері та дружини загиблих бійців тримають у руках фотографії.

"Мій син виконував наказ, і це треба пам'ятати. Він загинув, щоб тут на площі грала українська музика", - каже Світлана Тимофіївна. - "Я відчувала щось і казала йому: Сину, може ти не підеш. А він не міг. Казав: Як я буду дивитись людям в очі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Син загинув, щоб тут на площі грала українська музика" - Київ вшановує пам'ять полеглих героїв

Священники з різних конфесій відслужили молебень, після чого родичі та побратими загиблих поклали до Стіни пам'яті квіти і запалили свічки.

У двірі Михайлівського собору матері в'яжуть 336 снопів соняхів - по кількості загиблих в боях за Іловайськ.

"Син не любив соняшники. Ми їх вирощували і чавили олію, в дитинстві постійно нам допомагав в полі", - згадує Людмила, мати загиблого бійця. - "А під час боїв за Іловайськ вони врятували йому життя. Він дві доби повз із побратимом через таке поле - це їх і врятувало. Коли приїхав додому, ходив в поле плакати. Після цього поставив за мету помститися за друзів. Загинув у 2016 році від кулі снайпера під Маріуполем".

Послання Путіну

366 хрестів встановили в Києві біля посольства Росії в рамках акції "Путін, за Іловайськ відповіси!" Підніжжя хрестів облили символічною "кров'ю". Учасники пікету з відповідним плакатом вимагали покарати президента РФ Володимира Путіна за вбивство українських військових під Іловайськом.

Автор: Іван Татауров/facebook.com
  Під посольством Російської Федерації в Києві активісти провели акцію "Путін, за Іловайськ відповіси" та встановили на проїжджій частині 366 білих хрестів на знак пам'яті про жертв Іловайської трагедії
Під посольством Російської Федерації в Києві активісти провели акцію "Путін, за Іловайськ відповіси" та встановили на проїжджій частині 366 білих хрестів на знак пам'яті про жертв Іловайської трагедії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мають летіти погони" - ветеран АТО розповів про наслідки Іловайська

До акції долучилось кілька сотень учасників – чимало людей у військовій формі, добровольці, родичі й друзі загиблих.

Якби не "зелений коридор" і розстріл в один день російськими військами, то нічого екстраординарного не було б, - каже Тарас Костанчук, голова "Об'єднання учасників АТО "Справедливість". - Ми в Іловайську діяли за таким наказом: "Ви там ідіть і звільняйте".

Зараз ви читаєте новину «366 соняхів та хрестів - як у Києві вшановували пам'ять захисників України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути