Ексклюзиви
вівторок, 28 серпня 2018 17:21

Ми в Іловайську діяли за таким наказом: "Ви там ідіть і звільняйте" - ветеран АТО

Ми в Іловайську діяли за таким наказом: "Ви там ідіть і звільняйте" - ветеран АТО
"Бої за Іловайськ показали некомпетентність українських генералів", - Тарас Костанчук, голова "об'єднання учасників АТО "Справедливість"

"Якби не "зелений коридор" і розстріл в один день російськими військами, то нічого екстраординарного не було б, - каже Тарас Костанчук, голова "Об'єднання учасників АТО "Справедливість". - Ми в Іловайську діяли за таким наказом: "Ви там ідіть і звільняйте".

У серпні 2014-го - командир штурмової групи батальйону "Донбас" із позивним "Бішут". Під його командуванням звільнили більшу половину міста.

"Вихід із Іловайська викрив недієздатність генералів із вищого командування. Їхнє невміння прийняти правильне рішення та небажання взяти на себе відповідальність", - каже "Бішут".

Чому ця справа досі не передана до суду, хоча розслідування закінчилось торік?

Є один формальний привід не передавати справу до суду – те, що слідчі не були на місці подій. Процесуально вони не завершили справу, поки не побували і не провели слідчих дій на місці. Нібито суд справу може не прийняти.

Але потрібно було її просто розділити на кілька справ - на вбивство великої групи людей одночасно, в одному місці. Друге - розгляд відповідності командування, що призвело до тяжкого злочину. І це можна було б окремо розслідувати і передати до суду без виїзду на місце.

Люди загинули, коли діяли за наказом. Відомо, хто віддав наказ, для цього не потрібен слідчий експеримент і виїзд на місце. Дослідити чому і ким було віддано наказ на вихід із міста, чому телефонували росіянам, про що з ними говорили.

Але цього не роблять, тому що не має політичної волі. Чіпляються один за одного, бо розуміють, що вони всі злочинці фактично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іловайська трагедія: оприлюднили секретні розпорядження військових

Як Іловайська трагедія вплинула на добровольчий рух?

Рух нікуди не подінеться, от відношення до добровольчих батальйонів - це ганебна сторінка в історії сучасної України. У всьому світі це герої назавжди, ними пишаються, про них розповідають. У нас чомусь держава протягом 4 років війни пробувала знівелювати їхню роль добровольців.

Чому у влади таке ставлення?

Добровольці можуть впливали на систему влади в країні. Лише через те, їх дуже бояться. А впливатимуть вони так, як треба українцям, а не можновладцям.

Слава Богу, їм це не вдалось. Але всі розуміють, що добровольці – це найкращі люди нації, які готові в будь-який момент захищати країну.

"Ще 24 серпня нам телефонували друзі з розвідки, попереджали, що треба тікати з-під Іловайська. Бо в тил зайшли батальйонні тактичні групи з Росії", — говорить 48-річний Олексій Зиновін, колишній боєць батальйону "Донбас" із позивним "Алекс".

Зараз ви читаєте новину «Ми в Іловайську діяли за таким наказом: "Ви там ідіть і звільняйте" - ветеран АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути