середа, 29 серпня 2018 09:00

"Вантажівки були забиті тілами" - російські кадровики розстріляли українських військових
13

"Багато бійців з котла вибиралися через соняшникові поля. Харчувалися всім, що під руку попаде. Коли колоною під Іловайськ пішли росіяни, то ми просили нашу авіацію підняти хоча б кілька літаків. Нам відповіли, що була команда цього не робити. Одразу після трагедії я зустрів військовий КамАЗ, весь забитий гробами. Кажуть, під Іловайськом загинули біля 400 бійців. Брехня. Лише через місто провезли більше сотні гробів", - згадує волонтер Віктор Галич.

Чотири роки тому, 29 серпня 2014 року, українських бійців під час виходу з міста Іловайськ на Донеччині розстріляли російські кадровики.

ЩО ТРАПИЛОСЯ

Регулярні війська РФ у "зеленому коридорі" відкрили вогонь по колоні українських військовослужбовців. Ті покидали Іловайськ після багатоденного штурму. За даними парламентської тимчасової слідчої комісії, загальні втрати українських військ сягнули тисячі осіб.

Розстріляний Іловайський котел: мертва техніка й шматки військової форми. Жовтень 2014 року
Фото: ukropnews.com
Розстріляний Іловайський котел: мертва техніка й шматки військової форми. Жовтень 2014 року
Розстріляний Іловайський котел: мертва техніка й шматки військової форми. Жовтень 2014 року
Розстріляний Іловайський котел: мертва техніка й шматки військової форми. Жовтень 2014 року
Розстріляний Іловайський котел: мертва техніка й шматки військової форми. Жовтень 2014 року

СИЛИ СТОРІН

В оточення потрапили бійці батальйонів "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", Нацгвардії "Донбас". Силами противника командував Валерій Герасимов - начальник Генштабу ЗС Російської Федерації. Також брали участь незаконні збройні формування "Спарта" під командуванням Арсена "Мотороли" Павлова й "Сомалі" під керівництвом Михайла "Ґіві" Толстих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Побратиму вирізали серце" - розповідь очевидця про катування на Донбасі

ЯК ВСЕ БУЛО

Рішення про зачистку Іловайська від терористів українське командування ухвалило на тлі попередніх успішних операцій. Це дало б контроль над шляхами постачання і дозволило б потім оточити і звільнити Донецьк. Але в ніч на 24 серпня в Україну ввійшли дев'ять батальйонно-тактичних російських груп: 3500 солдатів, до 60 танків, до 320 бойових машин, до 60 гармат, до 45 мінометів.

26 серпня Іловайськ не був повністю оточений, ми ще мали шляхи виходу

"Станом на вечір 23 серпня розвідка вже доповідала до Генштабу про факти заходу російських військ на територію України. Але, оскільки був парад, наше керівництво стояло на трибуні та телефонних дзвінків не приймало. На мій погляд, заступники не хотіли псувати своєму керівництву свято поганими доповідями. Далі було ще цікавіше, тому що коли розповідають про "Іловайський котел", треба розуміти, що в Іловайську ми були заблоковані 27 числа. До цього у нас була евакуація, ми вивозили поранених хлопців на Волноваху. Можна чітко говорити: станом на 26 серпня Іловайськ не був повністю оточений, ми ще мали шляхи виходу", - згадує стрілець батальйону "Донбас" Сергій Міщенко.

У ніч з 28 на 29 серпня президент РФ Володимир Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні. 29 серпня о 6:00 російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Українських військових розстріляли прицільно.

ВТРАТИ

"Справжніх втрат ми не знаємо. Подробиці провальних операцій — засекречені. Лише при виході з Іловайська загинули 600 бійців. 500 — в один день. Загалом — не менше 800. Добровольців записали безвісти зниклими. Мій однокласник був командиром однієї з рот. Про долю товаришів дізнався півтора року тому. Росіяни добивали поранених, полонених страчували. Тіла знаходили четвертовані, з виколотими очима, без голів" - розповів Gazeta.ua військовий експерт Юрій Касьянов.

Офіційно загинули 366 військових, 249 були поранені, 128 потрапили в полон і 158 зникли безвісти. Знищено 125 одиниць техніки. Противник втратив більше 300 бійців, 17 потрапили в полон. У боях знищено 15 одиниць техніки.

Росіяни добивали поранених, полонених страчували. Тіла знаходили четвертовані, з виколотими очима, без голів

"Дані про кількість бійців різняться від самого початку. Там брали участь різні підрозділи і Збройних сил, Міністерства внутрішніх справ і Нацгвардії, і добровольчі батальйони. У кожного своя статистика. У нас є два кладовища у Дніпрі і Запоріжжі. Там ще понад сотня неідентифікованих загиблих. В основному це хлопці з-під Іловайська. Ще є безвісти зниклі. Вони в полоні або їхнє місцезнаходження не відоме" - говорить колишній командир батальйону "Кривбас" Микола Колесник.

НАСЛІДКИ

"Операція мала широкий розмах, більше 400 км фронту. Іловайськ був одним із тактичних завдань всієї операції. Стратегічного значення для нас не мав, особливо вже у серпні, коли контролювали Кутейникове. А Кутейникове надало можливість перерізати саме залізничне сполучення з Росією - залізничну гілку, яка йде через Амвросіївку, – Кутейникове на Іловайськ, а потім на Макіївку та Донецьк. У взятті Іловайська були зацікавлені окремі бізнесмени і політики. Це був просто проміжний етап до володіння якимись серйозними об'єктами. Можливо, ТЕС, можливо, якийсь інший об'єкт на території Донецької області", - говорить начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко.

Іловайська трагедія стала основним поштовхом до підписання невигідних Україні Мінських угод. 12 жовтня 2014 р. президент України Петро Порошенко задовольнив рапорт про відставку Міністра оборони Валерія Гелетея.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ленін, пам'ятник гумконвою і портрети Ґіві: як живе Іловайськ через 3 роки після трагедії

РОЗСЛІДУВАННЯ

4 вересня 2014 року Генеральна прокуратура України відкрила кримінальну справу через загибель силовиків в оточеному Іловайську на Донеччині.

7 жовтня 2014 року заступник генпрокурора України Анатолій Матіос зробив висновок, що головний винуватець Іловайської трагедії — 5-й батальйон територіальної оборони "Прикарпаття".

У серпні 2017 року Україна передала матеріали розслідування про Іловайський котел до Кримінального суду ООН у Гаазі. Слідчі мають прийняти рішення, чи відкривати справу за військові злочини Росії. Чекати на рішення доведеться не один рік. Натомість український суд документи досі не передав. Із 1100 томів – половина під грифом "таємно".

Тим часом в Управлінні Верховного комісара ООН із прав людини зробили висновок, що під час Іловайського котла всі сторони конфлікту здійснювали серйозні порушення прав людини. Додали, що Україна не повною мірою провела розслідування злочинів під Іловайськом.

До відповідальності варто притягнути тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея, начальника Генштабу Віктора Муженка, його заступника Віктора Назарова

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко назвав причини Іловайського котла

Незадоволені слідством і ветерани АТО, які вижили під час виходу з оточення.

"Це – пряма вина генералів. Якщо в країні йде війна, то в ній мають брати участь усі. Від самого Муженка до найостаннішого строковика. Чому броня була на параді в Києві, а не в Іловайську? Як нам не вистачало хоча б пари "коробочок" у розпал боїв! Не було техніки закрити фланги, як і не було техніки для захисту або розвідки боєм. На параді - десятки бронетранспортерів, а на війні – нічого", - говорить боєць батальйону "Донбас" з позивним "Тихий".

"Треба висувати підозри багатьом, аж до президента. Командувач сектору Руслан Хомчак сказав, що відправляв туди дві розвідувальні групи, їх обстріляли і вони повернулись. Є лише дані від місцевих жителів про те, що місто захопили до сотні бойовиків, що мали легке озброєння. Про кадрових росіян і кадирівців – ні слова. До відповідальності варто притягнути тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея, начальника Генштабу Віктора Муженка, його заступника Віктора Назарова і командувача сектора "Д" Петра Литвина. Потім допитувати нижчих командирів, встановлювати ступінь їхньої відповідальності", - вважає командир штурмового загону батальйону "Донбас" Тарас Костанчук, який звільняв Іловайськ.

14 серпня 2017 року Генпрокуратура опублікувала нові висновки досудового слідства щодо Іловайської трагедії. Генпрокурор Юрій Луценко оголосив, що до трагедії призвело пряме вторгнення й подальші військові злочини російської армії, за висновками слідства.

"Іловайська справа розпалася на дві окремих: перша доводить провину РФ. Це відповідальність вищого рівня, бо саме російські військові натискали на курок і вбивали наших солдат. Друга - справа про вину українських командирів і, в першу чергу, генерала Муженка. Треба з'ясувати: його хтось ввів в оману чи він зрадник. Адже були дані розвідки і доповіді командирів з місць про те, що готується оточення. А Муженко почав благати війська агресора не стріляти, замість того, щоб правильно зорганізувати відступ. Можливо, його зв'язки з Генштабом РФ були настільки тісними, що він і не збирався з ними воювати, а тримав їх у курсі про положення наших військ, - пояснює Gazeta.ua військовий експерт Юрій Касьянов, - Муженко - людина часів Януковича, яка відмінно знає, як знаходити до політиків підхід. Каже Порошенку те, що той хоче почути і обіцяє підтримку армії на виборах. Якщо на президента не натиснути, він ніколи не погодиться притягнути його до відповідальності".

Перша невдала спроба пробитися в Іловайськ була 7 серпня. Українські війська 10 серпня спробували зайти вдруге — невдало. Успішний наступ на місто відбувся 18 серпня. Батальйон "Донбас" пробився за підтримки танків Збройних сил. За ним увійшли добровольчі батальйони Міністерства внутрішніх справ — "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ".

Зараз ви читаєте новину «"Вантажівки були забиті тілами" - російські кадровики розстріляли українських військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути