вівторок, 19 лютого 2019 00:15

Українські науковці зробили успішну кар'єру в Америці

Українські науковці зробили успішну кар'єру в Америці
Науковці Поліна Лішко та Юрій Кірічок живуть та працюють у Сан-Франциско, де побудували успішну кар'єру Фото: Укрінформ

Подружжя українських вчених Поліна Лішко і Юрій Кірічок працюютьу США над проектами, які у разі успіху обіцяють грандіозний прорив у сферах контрацепції та подовженні тривалості життя.

Колишні кияни живуть у Сан-Франциско. Юрій шукає секрет довоголіття, Поліна - працює над створенням радикально нового засобу контрацепції, йдеться у відеосюжеті Голосу Америки.

За словами подружжя, рішення залишити Україну далося нелегко.

"Я був зовсім не проти залишитися в Україні, але було таке відчуття, ніби ти грузнеш. Стикався з великою кількістю різних перепон, в основному, звичайно, фінансових. Не могли купити усе необхідне. Працювали зі старими мікроскопами, які самі ж і складали. Всю електроніку, яку використовував для своїх експериментів, збирав власноруч", - розповідає Юрій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українське подружжя відкрило у Польщі унікальну кав'ярню

На той час родина Поліни вже була у США. Її батько, академік Академії наук України Валерій Лішко, працював у Клівлендській клініці.

"Безумовно, Поліна теж хотіла поїхати туди. Але мене це не влаштовувало. Я вважав, що у Клівленді буде не набагато краще, ніж в Україні. Тож поставив умову: якщо їдемо в Америку, то тільки у Гарвард", - каже Юрій.

Справжнім проривом у науковій кар'єрі подружжя стала робота зі сперматозоїдами. Завдяки цьому змогли отримати професорські посади в Каліфорнії.

Юрію вдалося виміряти електричну активність одиночного сперматозоїда – найменшої клітини людського тіла. Завдяки розробленому ним методу, стався глобальний прорив у репродуктивній білогії. Зараз чоловік викладає у Каліфорнійському університеті Сан-Франциско, вивчає мітохондрію – частину клітини, яка виробляє енергію.

"Ми намагаємося зробити так, щоб мітохондрії виробляли менше вільних радикалів. Якщо нам вдасться цього досягти, то ми, напевно, зможемо продовжити тривалість життя, тому що вільні радикали пошкоджують клітини", - каже українець.

Поліна має власну лабораторію. Там разом із колегами працює над дослідженням, яке обіцяє кардинально змінити світовий ринок протизаплідних засобів. У його основі – використання рослинних компонентів, які змінюють активність хвоста сперматозоїда таким чином, що він не може пробурюватися углиб яйцеклітини.

Українці Олександ Шевченко та Максим Литвинов побудували одну з найуспішніших компаній в Кремнієвій долині. Ключовий продукт - редактор, що перевіряє на помилки англомовні тексти. Ним користуються понад 2 млрд людей.

Зараз ви читаєте новину «Українські науковці зробили успішну кар'єру в Америці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути