середа, 23 січня 2019 00:15

Райони бідних та багатих: українка вразила подробицями життя в Колумбії

Райони бідних та багатих: українка вразила подробицями життя в Колумбії
Катерина Булуй 8 років років живе в Боготі. Фото: instagram.com/galamaga

За статистикою, Колумбія посідає четверте місце за соціально-економічною нерівністю населення серед країн Латинської Америки. Нерівний розподіл багатств особливо відчувається у великих містах. Ситуацію заохочує і держава.

Тут точно знаєте, до якого соціального класу належите. Це записано в кожному рахунку на воду, газ, світло та інтернет, і називається estrato social, або просто estrato ― "соціальний шар". Їх є шість: 1 ― bajo-bajo, 2 ― bajo, 3 ― medio-bajo, 4 ― medio, 5 ― medio-alto, 6 ― alto. Слово bajo перекладається як "низький", medio ― "середній", і alto ― "високий". Про це у своєму блогу розповідає українка Катерина Булуй, яка 8 років років живе в Боготі.

Поділ на "естратос" з'явився в 80-х роках, як ідея допомогти бідним верствам населення справлятися з оплатою комунальних послуг.

"Представники першого, другого і третього estratos платять менше, ніж витрачають. Перший шар взагалі майже не платить ― сума там чисто символічна. У Боготі, наприклад, по-чесному платять комуналку тільки 10% жителів ― ті, хто живе в районі 4 estratos. Всі інші або недоплачують, або переплачують. Естратос 5 і 6 повинні не тільки платити за себе, але і частково покривати комунальні витрати естратос 1, 2 і 3. Такий собі соціалізм по-колумбійськи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шлюбний ринок" та мода на куртизанок: українка здивувала китайськими звичаями

Соціальний статус визначається в першу чергу районом. Богота поділена на квартали та райони, яким в свою чергу присуджують ступінь "низькості" або "високості". Тому просто назвавши адресу будинку, вам відразу ж зараховують "номер".

"У найкрутіших районах можна гуляти кварталами і не знайти звичайного продуктового магазину з помідорами і яйцями. Там не ходить публічний транспорт, тільки особисті мерседеси і ауді. Я живу в районі естрато 4, в красивому 7 поверховому будинку, з охоронцем . В парадній у нас висять картини і стоять квіти. Поруч повно простих маркетів і магазинів, доступний публічний транспорт".

Близько 20% людей в Колумбії живуть у злиднях, а все багатство знаходиться в руках декількох трьох чи чотирьох сімей, які практично і керують Колумбією.

"Іноземців спочатку шокує такий явний поділ на бідних і багатих, "відстійних" і "крутих". Але все швиденько стає на свої місця, як тільки ти починаєш працювати і заводити друзів у Колумбії. Часто такий соціальний розділ доходить до абсурду. У Колумбії люди з першого або другого естрато взагалі не перетинаються з людьми з п'ятого або шостого. Ні, брешу! Вони їм подають каву в офісах і прибирають в будинках. Навіть всі торгові центри поділені на естратос. Ціни в них, природно, теж".

Мінімальна заробітна плата в Колумбії ― близько $300. Хорошим доходом вважається $700-$800 в місяць і вище.

"Круто ― отримувати більше тисячі доларів. З таким доходом можна самостійно оплачувати квартиру, відкладати заощадження, подорожувати, взяти в кредит машину. Так як вся Богота поділена на багаті і бідні райони це впливає і на вартість житла. Наприклад, квартира-студіо в четвертому естрато коштує близько 300 доларів, така ж у другому або третьому естрато здається за 200 доларів, а в п'ятому або шостому естрато - за 500 доларів і вище".

"Ще приклади: 2 гігабайти мобільного інтернету з пристойною кількістю хвилин і СМС-ок в місяць коштують 14 доларів. Домашній Інтернет з безлімітними 20 гб в пакеті з телебаченням і домашнім телефоном - близько 50 доларів в місяць. Проїзд на автобусі коштує 0,80 доларів, а мінімальний маршрут на таксі ― 1.50. Кава ― 1 долар за чашку в Боготі. Я маю на увазі колумбійські мережі кав'ярень Juan Valdez і Oma. А в маленьких містах і селах знаходила приголомшливо смачну каву за 0.15 долара. Півкіло хорошого стейка-2-3 долара. Півкіло кальмарів ― менше, ніж за 2 долара. Батон (хліб, який схожий на батон, якщо відверто) ― 1 долар".

Грошова одиниця Китайської Народної Республіки - юань (інші назви китайський юань або юань женьміньбі). Юань з китайської мови означає "круглий об'єкт"-срібні монети такої форми були в обігу за часів династії Цін. Про це розповідає Христина Лесюк з Луцька, яка живе та працює у Китаї.

Зараз ви читаєте новину «Райони бідних та багатих: українка вразила подробицями життя в Колумбії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути