вівторок, 19 березня 2019 16:23

"На роботу їздимо через річку, так дешевше" - українка про особливості роботи у Португалії
7

Українка розповіла про життя у Португалії
Фото: Обозреватель
Українка розповіла про життя у Португалії
Українка розповіла про життя у Португалії
Українка розповіла про життя у Португалії
Українка розповіла про життя у Португалії

Киянка Юлія Андрєєва вийшла заміж за португальця. Зараз подружжя живе в передмісті Лісабону.

"В Португалію їздила до молодшої сестри. Повертаючись в Україну, в літаку познайомилась з теперішнім чоловіком. Спочатку не спішили одружуватись. Але єдиний спосіб отримати громадянство - навчання або робота. За навчання потрібно платити. Отримати робочу візу можна лише якщо отримаєш документ від роботодавця. Спілкувалась з емігрантами, жоден з них так і не отримав дозвіл на роботу", - каже Юлія для Обозреватель.

Пара вирішила одружитись, бо це єдиний безпрограшний варіант. У грудні 2014 року пішли в місцевий РАЦС (у Португалії - консерваторія) і подали заяву. Можна було одружитись в Україні, але вирішили не витрачати час на дорогу.

"Живемо за 60 км від столиці у будинку чоловіка. Антоніо належить половина двоповерхового будинку, в іншій живуть сусіди. На комунальні витрачаємо 100 євро на місяць (3000 гривень). Єдиний податок на житло за двоповерховий будинок - 1000 євро (31 тис. грн). Центрального опалення немає. У деяких домах є котли. Ми опалюємо будинок локально: у спальні обігрівач, у вітальні - камін", - каже українка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець розповів тонкощі життя на райському острові

Ціни на житло залежать від району. Лісабон розділений річкою на дві частини, тому формально інший берег, як інше місто. Там все дешевше. Квартиру можна зняти за 300-350 євро (9,2-10 тис. грн). В Лісабоні за таку суму можна орендувати лише кімнату. Тому людям вигідніше жити на одному березі, а працювати на іншому. Добратись можна через мыст або на спеціальному паромі, який їздить регулярно.

"Одна поїздка в метро або в автобусі коштує 1,20 євро (37 гривень). Доїхати додому від столиці електрикою - 2 євро. Існує податок на транспорт. У Португалії дуже багато автомобілів. За кермом сидять навіть люди похилого віку. Водять, як правило, спокійно, зупиняються на пішохідних переходах. Але є люди, які порушують правила дорожнього руху. Через них часто трапляються ДТП." - каже Юлія.

Кухня майже не відрізняється від української. Португальці люблять свинину, картоплю, рибу, хліб. На відміну від інших європейських країн тут дуже люблять супи. Сaldo verde (зелений суп) - типова португальська страва. Нагадує рідке картопляне пюре з дрібно нарізаною португальською капустою "кале", цибулею, часником і оливковою олією.

"В супермаркетах постійно проводять акції, бо велика конкуренція. Свинина коштує 4 євро (123 гривні), яйця - 0,70 євро (21 гривня), молоко - 0,60 євро за літр (18 гривень), упаковка кави - 1,40 євро (43 гривні)", - розповіла українка.

Ростислав Калацинський зі Львова 2015 року переїхав у Колумбію, з метою вивчення іспанської мови. Створив програму "Бувай Україно, привіт, Колумбіє" (Chao Ucrania, Hola Colombia), де показує українські та колумбійські міста.

Зараз ви читаєте новину «"На роботу їздимо через річку, так дешевше" - українка про особливості роботи у Португалії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути