неділя, 26 травня 2019 00:15

Квартири здають мінімум на 2 роки, - українка розповіла про життя в Берліні
5

Катя Тарабукина работает тургидом, с ненормированным графиком
Фото: bit.ua
На вулиці вночі або вдень можна випадково зустріти людину, і вона в подальшому може стати твоїм кращим другом, партнером по роботі або любов'ю всього життя.
Люди в Берліні вміють жити простіше, радіти простим людським речам.
Мобільний зв'язок обходиться близько 20-25 євро на місяць на кожного члена сім'ї
У Берліні можна придбати будь-які продукти з пострадянських країн

Катя Тарабукина, автор блогу Berlin by Kate, розповідає, що полювання на квартиру в Берліні схоже на святу інквізицію. На перегляд разом з тобою може прийти ще 40 осіб, а виберуть того, хто краще підійде по документах і доходам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За виклик "швидкої" доведеться заплатити – українка про особливості медицини у Чехії

Катя разом з чоловіком і сином зважилися на переїзд у Німеччину, вона розповіла про адаптацію та життя в Берліні, пишуть на ресурсі bit.ua. Відзначає, що найважчим в побутовому плані було знайти квартиру, жити перший час в класичному німецькому передмісті, відчуваючи красу мультикультурного міста лише на вихідних, вибираючись в центральні й більш жваві райони. Складно було налагодити раціон і розібратися з продуктами, бюрократичною системою і т. п.

ПРО ЦІНИ І ПОКУПКИ

У Німеччині є можливість харчуватися відповідно до різних рівнях доходу. Супермаркети діляться за принципом якості та ціни. Є найдешевші мережі, так звані дискаунтери, наприклад LIDL, ALDI, Netto, Penny, а є мережі з великим асортиментом, високою якістю продукції - REWE, EDEKA. Є гіпермаркети, такі як REAL, Kaufland. Ну і звичайно ж, мережі біомаркетов - BIO Company, LPG, Denn's Biomarkt, Alnatura, де можна отоваритися регіональними органічними продуктами. Я обожнюю ще приватні лавочки та магазини, арабські й турецькі овочеві лавки в районах Нойкельн і Кройцберг. Ми намагаємося комбінувати й базові речі купувати дешевше, м'ясо та овочі - на ринках в арабів чи турків, в дрібних крамницях або біомаркетах. Мобільний зв'язок обходиться близько 20-25 євро на місяць на кожного члена сім'ї, вартість оренди житла дуже залежить від місця, де ви хочете поселитися (або точніше, вас вибере лендлорд).

Автор: bit.ua
  На вулиці вночі або вдень можна випадково зустріти людину, і вона в подальшому може стати твоїм кращим другом, партнером по роботі або любов'ю всього життя.
На вулиці вночі або вдень можна випадково зустріти людину, і вона в подальшому може стати твоїм кращим другом, партнером по роботі або любов'ю всього життя.

Ціни на оренду щороку зростають, хоч держава намагається всіляко запобігти цьому, але поки квартиронаймач готовий платити більше, ці механізми регуляції ринку не дуже працюють. У центральному районі Мітте за 90-метрову квартиру з двома спальнями та холом можна віддати й 1300 євро. Квартири зазвичай здаються на мінімальний 2-річний контракт, без меблів, але частіше з ванною і кухнею. Після косметичних оновлень, білі. Заїжджай - живи, обживати. Виїжджаєш - приведи квартиру в такий же вид, як отримав.

ПРО РОБОТУ

Я працюю тургідом, і мій графік роботи ненормований. Я також працюю фрілансером як фотограф і веду блог Berlin by Kate. Моє коло спілкування дуже неоднорідне і дуже мультикультурне, щоб виділити якісь особливості спілкування. З кожною людиною своя окрема історія. Мій будній день складається з сімейної рутини (у нас в родині підростає син 5 років), паперової роботи, написання статей і безпосередньо турів. Приватних або групових.

НОВІ ДРУЗІ

Тут на вулиці вночі або вдень можна випадково зустріти людину, і вона надалі може стати твоїм кращим другом, партнером по роботі або любов'ю всього життя. Неодноразово чую такого роду божевільні історії про те, як це місто зводить людей, душі та континенти. Я людина, яка все ще вчиться правильно вести small talk, знайомитися на вулицях, переступати бар'єр особистої дистанції та робити красивим людям компліменти, просити сфотографуватися для свого проекту незнайомців або просто заводити розмову без причини. Так я знайшла самих класних людей, багато з яких мої вірні й відчайдушні супутники та сусіди.

Автор: bit.ua
  Люди в Берліні вміють жити простіше, радіти простим людським речам.
Люди в Берліні вміють жити простіше, радіти простим людським речам.

ПРО НОВІ ЗВИЧКИ

У Берліні неможливо відчути себе емігрантом. Ти швидше привносиш в цей клаптевий килим своє унікальне розмаїття. У нас є приказка: "Необов'язково бути німцем, щоб бути берлінцем". Звички сильно змінилися. Наприклад, я стала більш організованою, з сов перетворилась у жайворонків, у мене з'явилося здорове планування свого дозвілля, ми з чоловіком вчимося вести домашній сімейний бюджет. Поки погано виходить, але ми намагаємося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робота, як відпочинок - власник школи серфінгу розповів про життя на Шрі-Ланці

Дозвілля елементарно просте і зрозуміле - пограти з сім'єю в м'яч в парку, сходити в похід, поїздити на велосипеді в національному парку, з'їздити на озеро, посмажити BBQ і просто випити вина біля підніжжя музею ввечері в четвер, почитати книгу в парку. Ось ця легкість і невимушеність людського дозвілля мене вразила до глибини душі.

ПРО ГАСТРОНОМІЮ

Майже нічого не змінилося, можливо, в раціон початок потрапляти більше екзотичних фруктів у зв'язку з їх доступністю. Я майже відмовилася від молока, хоча раніше без нього не могла жити. Замінила без фанатизму молочку безлактозними продуктами - мій шлунок мені вдячний. У Берліні можна придбати будь-які продукти з пострадянських країн. У мережі російських магазинів ви можете купити цукерки "Рошен", грузинське вино, сир і будь-які крупи, соуси "Чумак", тюльку, червону ікру, навіть горілку будь-яких українських брендів. Я грішу походами туди заради хороших польських овочів і сирого буряка, якщо мені раз в сотню років хочеться зварити борщ.

Автор: bit.ua
  У Берліні можна придбати будь-які продукти з пострадянських країн
У Берліні можна придбати будь-які продукти з пострадянських країн

ПРО МОВУ

Складно, мій мозок близько року взагалі відмовлявся його приймати. Я до сих пір долаю, можна сказати. Вчити німецьку ґрунтовно збираюся лише в цьому році. Але після нашого переїзду в центр міста стало швидше проблематично почути його, тому що англійська в районах Мітте, Кройцберг, Фрідріхсхайн і навіть Пренцлауер Берг пріоритетна. Складнощі починаються, коли тобі доводиться займатися складною німецькою бюрократією. І то, ймовірність зустріти російськомовного бюрократа теж вельми велика

ПРО ВІДПОЧИНОК

Ми обожнюємо типовий німецький сімейний відпочинок. Велотури, каяки, походи, намети, озера. Через те, що у мене розписані всі четверги, п'ятниці та суботи, то я часто не беру туристів у неділю, щоб провести цей день з родиною. Ну і звичайно ж, відвідуємо концерти, виставки, фестивалі. Благо тут є всі можливості та зручності й вибір - піти чи всією сім'єю або залишити молодше покоління будинку.

Україна Марія Купрій п'ять років живе у провінції Нью-Провіденс на Багамах, у країні розкоші та мрій. Але зауважує, що життя там не таке просте, як здається, а потрапити можна виключно за запрошенням, або придбавши нерухомість.

Зараз ви читаєте новину «Квартири здають мінімум на 2 роки, - українка розповіла про життя в Берліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути