Ексклюзиви
четвер, 01 червня 2017 21:46

Звільнений артист Нацопери виступив проти колишнього роботодавця на суді

Звільнений артист Нацопери виступив проти колишнього роботодавця на суді
Звільнений артист Нацопери Констянтин Цепков на суді вимагає відшкодувати йому 75 тис грн. Фото: Gazeta.ua

1 червня у Голосіївському районному суді Києва відбувся розгляд позова колишнього артиста оркестру Національного театру опери та балету ім. Тараса Шевченка Костянтина Цепкова проти театру. Засідання тривало чотири години. Артист вимагає визнати неправомірним рішення про припинення з ним трудових відносин. Та відшкодувати йому 65 тис 213 грн за час вимушеного простою протягом 98 днів з моменту звільнення. А також 10 тис грн моральної шкоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Нацопері зберегли роботу ті, кого можна шантажувати" - В'ячеслав Дєдковський

Костянтина Цепкова та ще 15 працівників театру звільнили 24 лютого – на наступний день з моменту набрання чинності закону про контрактну форму роботи для працівників культури. Через те, що вони відмовилися підписати запропоновані керівництвом форми контрактів. Строк дії трудових угод становив 16 місяців. За законом можливий термін дії контракту - від одного до трьох років.

"Чому представник театру говорить, що термін роботи за контрактом не має узгоджуватися із працівником? За Трудовим кодексом контракт – це угода двох сторін. І керівництво не може обирати, які пункти узгоджувати, а які – ні. Констянтин Цепков як сторона-підписант контракту мав право відстоювати можливість працевлаштування на максимально допустимий законом термін - три роки.

А також зміну інших пунктів, які погіршували його умови праці. Для цього тричі подавав свої форми контракту на підписання керівництву. Жодна з яких прийнята не була. Ми досі не отримали роз'яснень про те, чому вони не влаштували адміністрацію, хоча були вироблені у рамках закону", - ледве чутно говорить адвокат артиста Василь Коваль. Після тривалого засідання він майже повністю втратив голос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Артисти Дніпропетровщини пікетували облраду

"Про те, що безстрокової форми роботи більше не існуватиме, а замість неї я працюватиму на контрактній формі, мені повідомили 15 грудня 2016 року наказом "Про зміну істотних умов праці". Відповів, що не можу погоджуватися на підписання контракту, умови якого театр ще не визначив. Тоді існувала лише типова форма, розроблена Міністерством культури, з якою я ознайомився, - розповідає Костянтин Цепков. – Пізніше у трудовій угоді з доданими адміністрацією театру пунктами побачив значне погіршення умов праці.

Зокрема, до цього я працював на посаді артиста симфонічного оркестру, тепер до моїх трудових функцій додали ще роботу у якості артиста сценічного оркестру. Також контракт передбачав обов'язок на вимогу керівництва театру відіграти партію будь-якої вистави. Це неможливо без репетицій. Ще встановили фіксовану суму зарплати, без урахування інфляційних процесів в державі. Та без надбавок за вислугу.

З жовтня цього року мій трудовий стаж на посаді артиста оркестру першої категорії буде становити вже 10 років. За це законом передбачена надбавка до зарплати у 20 відсотків. Не міг погодитися і з пунктами про термін відпустки, який без пояснення був скорочений із максимальних 56 до 31 календарного дня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проти керівництва Нацопери відкрили кримінальне провадження

Керівництво зняло з себе відповідальність за вчасну виплату зарплат у повному обсязі. Та вказало, що, у разі розголошення артистом конфіденційної інформації про театр, на працівника чекає звільнення. Критерії цих відомостей не назвали, що означає, що мене можуть звільнити за будь-яке слово, яке не сподобається адміністрації. І головне – не міг погодитися на запропонований термін роботи на 16 місяців. Адже за законом міг претендувати на максимальний термін роботи", - додав Цепков. Його дружину – артистку оркестру Нацопери Ірину Загорну також звільнили. В останній день перед набранням чинності закону 22 лютого під час опери "Кармен" музикантка звернулася зі сцени театру до глядачів із тим, щоб вони підтримали працівників культури, яких за законом про контрактну форму роботи примушують працювати у "принизливих умовах". Подружжя має трьох дітей. Усі вони навчаються у музичних школах. 16-річна Марійка вчиться грі на фортепіано, 14-річна Софія – на скрипці, а 18-річний Олексій - на гітарі.

"Повністю заперечуємо можливість стягнення з театру заробітної плати Констянтина Цепкова за 98 днів простою артиста та грошової компенсації моральної шкоди. Адміністрація зробила усе, щоб вчасно довести до відома позивача передбачені законом наслідки не підписання контракту. А також умови трудової угоди.

Керівництво вело листування з артистом, намагалося дійти згоди щодо форми контракту. Вимоги у ключових пунктах нам вдалося виконати. Претензії щодо решти вважаємо несуттєвими", - говорить юрист театру Анастасія Галич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під похоронний марш попрощалися з українською культурою

Для прийняття рішення суду цього разу не вистачило доказів, яке на наступне засідання 20 липня має надати представник театру. Це витяг з колективного договору в частині про відпустку, копія штатного розпису й посадової інструкції Костянтина Цепкова та копія наказу про затвердження останнього варіанту контракту.

Працівники п'яти театральних і музичних столичних колективів вийшли на акцію протесту під Верховною радою проти закону про контрактну форму роботи для працівників культури. На плакатах написано — "Поверніть артистам Конституцію", "Захистіть людей і культуру" та "955-VІII – свавілля в законі!". Вимагають від парламентарів переглянути закон.

Зараз ви читаєте новину «Звільнений артист Нацопери виступив проти колишнього роботодавця на суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі