вівторок, 13 червня 2017 14:53

За п'єсою "За двома зайцями" поставлять балет
13

Костюми «За двома зайцями»
Фото: facebook.com/National.opera.of.Ukraine/
Костюми «За двома зайцями»
Костюми «За двома зайцями»
Костюми «За двома зайцями»
Костюми «За двома зайцями»

29 і 30 червня в Національний опері України відбудеться прем'єра балету "За двома зайцями". Це перша хореографічна постановка за мотивами комедії Михайла Старицького.

У виставі збережуть сюжет - історію київського цирюльника Голохвостого, який залицяється до багатої і негарної Проні та бідної красуні Галі.

Одягнуть акторів у стьобані ватники, кольорові кожухи і вбрання з яскравими принтами, аплікаціями й мереживом. Наприклад, Проня Прокопівна, яку зіграє Тетяна Андреєва, змінюватиме вбрання 5 разів.

"Канва наших "Зайців" тільки здається простою й примітивною, – каже композитор Юрій Шевченко. - А починаєш в неї занурюватися, то розумієш, що розказати про "промотаного цилюрника" симфонічною музикою – надзвичайно складне творче завдання. Я місяці зо три вагався – чи використовувати відому пісеньку Голохвастого та компанії "В небі канареєчка літає...". Звичайно, зухвалі куплети я не просто процитував. "Пограв" з мелодією, але глядач її безумовно впізнає. Буде ще багато знайомих пісень, народних мотивів, але кумедно "перекручених".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гостинний двір на Подолі продовжує руйнуватися

Комедію "За двома зайцями", написав Михайло Старицький. Основою стала п'єса Івана Нечуя-Левицького "На Кожум'яках".

П'єса Старицького мала різні режисерські трактування. Прем'єра на сцені київського театру Бергоньє відбулась 4 листопада 1883 року.
Комедія "За двома зайцями" стала одним з найбільш репертуарних творів українського театру. 1961 року зняли однойменний фільм. "В основі картини - шаржування, висміювання технології соціального ліфта, креслення якого наприкінці ХІХ століття почали опановувати вихідці з низів. А тепер вони можуть вільно рухатися по діагоналі Андріївського узвозу, туди, на Хрещатик і Лаврські пагорби, - каже кінокритик Сергій Тримбач. - Історично це зримувалося з 1990-ми, які досі не закінчилися. Переважну більшість депутатських крісел у Верховній Раді займають Проні Прокопівни і Голохвості. Хіба ні? А придивіться - і лексикончик майже той самий, і "образованіє", і легкість обіцянок та вибудови ілюзійних конструкцій, якими забілюють наші очі".

Зараз ви читаєте новину «За п'єсою "За двома зайцями" поставлять балет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі