четвер, 24 червня 2021 10:32

"Війна між гумором і цинізмом" - норвежець дослідив українські й російські пісні

Автор: надав Арве Гансен
  Українці, не дивлячись на криваву революцію, вторгнення та війну, продовжували використовувати гумор у своїх піснях - каже Арве Гансен
Українці, не дивлячись на криваву революцію, вторгнення та війну, продовжували використовувати гумор у своїх піснях - каже Арве Гансен

Науковець і політолог із Норвегії Арве Гансен кілька років жив в Україні й досліджував пісні Революції гідності. Пізніше вирішив подивитися на російсько-українську війну з боку пісенної творчості.

Він розповів, які саме особливості пісень війни спостерігав.

"Коли почалися воєнні дії в Криму й на Донбасі, ми з трьома колегами в Норвегії та Німеччині надсилали один одному посилання на пісні в YouTube. Тема цих електронних листів була WoS - абревіатура від англійської War of Songs. І незабаром помітили, що в нас багато назбиралося "воєнних пісень".

Пісні демонструють, як музика двох країн у цій пісенній війні відрізняється одна від одної. З одного боку, є українці, які користуються гумором у боротьбі проти своїх воріженьків. З іншого - Росія, яка вдає, що війни немає, співає про мир, єдність і порозуміння.

Українці попри криваву революцію, вторгнення та війну, й далі використовували гумор у піснях. Це спосіб не лише переживати складні ситуації, але й завдяки гумору об'єднувати людей. Можна сказати, що російсько-українська пісенна війна - це війна між гумором і цинізмом", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили легендарний український рок-гурт

"Здебільшого пісні написані, так би мовити, "для внутрішнього користування", щоб мотивувати земляків до боротьби. Також є пісні, написані для світової спільноти. І тут, на мою думку, Євробачення є чудовим прикладом. Цей конкурс, який мав би бути аполітичним, став міжнародним полем бою. Полем, на якому російські музиканти хочуть показувати свою країну як миролюбну й відкриту. Їм відповідають інші пострадянські країни, як-от Україна й Грузія. Так було з "1944" Джамали або з We Don't Wanna Put In грузинського гурту Stephane & 3G, що на слух сприймається як "Ми не хочемо Путіна", - додав Арве Хансен.

Інтерв'ю з Арве Гансеном читайте в журналі "Країна".

Зараз ви читаєте новину «"Війна між гумором і цинізмом" - норвежець дослідив українські й російські пісні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі