четвер, 30 січня 2020 15:50

Відбулася прем'єра найкращої романтичної комедії всіх часів

Відбулася прем'єра найкращої романтичної комедії всіх часів

30 січня 1931 року у Лос-Анджелесі відбувся прем'єра фільму Чарлі Чапліна "Вогні великого міста". Картина не сходила з екранів три місяці

"Сюжет фільму мені підказала історія циркового клоуна, який втратив зір в результаті нещасного випадку, - згадував Чаплін. - У нього була маленька дочка. Лікар перед випискою з клініки попередив чоловіка, що має приховувати сліпоту від дитини. Поки вона не подорослішає, зможе прийняти цей факт. Клоун ходив по кімнаті, спотикаючись, наштовхуючись на меблі, а дівчинка весело сміялася. Однак все це було надто вже сентиментально".

В сценарії "Вогнів великого міста" сліпою стала вулична квіткарка. Дівчину зустрічає волоцюжка Чарлі - класичний образ Чапліна. Вирішує роздобути гроші їй на операцію.

Опиняється у в'язниці, але допомагає дівчині стати зрячою.

На початку 1930-х звукове кіно вже існувало і бурхливо розвивалося. Режисер все ж вирішив знімати німу картину. Герої на екрані не промовляють жодного слова, але звучить написана самим же Чапліним музика, а також шумовий супровід.

"Вогні великого міста" - найтриваліша картина Чапліна за часом зйомок. Робота над стрічкою тривала з 31 грудня 1927 року і до 22 січня 1931 року.

Лише зйомка сцени, де Чарлі купує квітку у сліпої дівчини зайняла кілька місяців. Було зроблено 342 дублі. Чаплін довго не міг знайти спосіб переконливо показати, чому прийняла волоцюгу за багатія.

Спочатку передбачалося, що події фільму відбуватимуться в Парижі, але потім вирішили створити збірний образ різних мегаполісів світу. Тому місто, де живуть персонажі стрічки, схоже одночасно на англійський Лондон, американський Лос-Анджелес, італійський Неаполь, французький Париж, мароканський Танжер.

Поки йшли зйомки у 38-річного режисера зовсім не лишалося сил на світське життя. Та єдине, що він міг собі дозволити, це гру в теніс. Він досяг в ній дивної майстерності і любив позмагатися з професіоналами. Казав при цьому, що саме теніс допомагає йому позбавитися від підсвідомих страхів провалу майбутньої стрічки.

Роль квіткарки виконала Вірджинія Черрілл, з якою Чарлі Чаплін познайомився на боксерському матчі, улюбленому виді спорту режисера. Черілл була дуже короткозора. І Чаплін побачив, що вона не може сфокусувати свій погляд на рингу. Вирішив, що вона правдоподібно зіграє сліпу.

Хоча відносини між режисером і актрисою не можна було назвати гармонійними. Були конфлікти. Чаплін навіть звільнив Черрілл. Вирішив зняти замість неї Джорджію Хейл, яка зіграла головну героїню в його комедії 1925 року "Золота лихоманка".

Потім Чаплін підрахував, у скільки обійдеться перезйомка картини і попросив Черрілл повернутися на знімальний майданчик. Навіть виконав її вимогу подвоїти гонорар.

Чарлі Чаплін повіз "Вогні великого міста" до Європи. Там у нього було багато цікавих зустрічей з великими людьми — Вінстоном Черчиллем, Гербертом Джорджом Велзем, Бернардом Шоу, принцем Вельським. Він навіть побував в гостях у Ейнштейнів та був у захваті, коли вчений зробив йому комплімент: "Ви не комік, Чарлі, ви — економіст".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Комедія "Мої думки тихі" сумна, як саме життя"

Чарлі Чаплін захоплювався танго. У "Вогнях великого міста" він поєднав бій на рингу з цим танцем. "Щоб зробити комедію, мені потрібні лише парк, поліцейський і красива дівчина", - говорив Чарлі Чаплін. Сьогодні фільм "Вогні великого міста" займає перше місце в рейтингу "10 кращих романтичних комедій" за версією Американського інституту кіно (AFI).

Зараз ви читаєте новину «Відбулася прем'єра найкращої романтичної комедії всіх часів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі