неділя, 21 жовтня 2018 20:08

В київській опереті показують виставу для дітей з вадами зору
8

В звуковій рубці Національної оперети  аудіодискрипторка Кіра Степанович коментує виставу для дітей з вадами зору
Фото: Прес-служба Національної оперети
Основою  лялькової вистави  «АндерСон» стали казки Ганса Крістіана Андерсона
Під час вистави «АндерСон»  дітям з вадами зору пропонують відчути деталі спектаклю на дотик
Під час вистави «АндерСон»  дітям з вадами зору пропонують відчути деталі спектаклю на дотик
Глядачам з вадами зору подарували брошуру про театр, надруковану шрифтом Брайля

У Національній опереті показують вистави для незрячих дітей. Проект "Арт-дія-інклюзія" здійснюється за підтримки Українського культурного фонду.

"Рік тому Національна спілка театральних діячів провела семінар, присвячений виставам з аудіодискрипцією, - розповідає координатор проекту Тетяна Зілінська. - Це єдиний відомий у світі спосіб, який дозволяє незрячій людині дивитися спектаклі. Використовується спеціальний технічний пристрій. Через навушник глядач чує опис того, що не може побачити на сцені: коли змінилися декорації, чи хтось з героїв вийшов. І має уявлення, що відбувається. Перші вистави для незрячих пройшли у Києві взимку. Тоді їх відвідали 33 дитини, незрячі або з частковою втратою зору. Дехто з них вперше побував в театрі. Для проекту потрібна специфічна техніка. Ми замовили за кордоном поки що 20 приймачів. Поки працюємо з орендованою технікою.

Прем'єра проекту відбулася 16 жовтня.

"На виставі присутні зрячі і незрячі діти разом. В Україні є шість шкіл-інтернатів для незрячих , одна з них знаходиться в столиці. Це школа № 5. Запросили її вихованців та зрячих дітей з міста Вишневе під Києвом. Діти можуть відвідати виставу безкоштовно. Батькам треба зателефонувати, записатися, - продовжує Тетяна Зілінська. – Після спектаклю даруємо незрячим дітям брошуру шрифтом Брайля. В ній є пізнавальні матеріали "Що таке театр". Пояснюємо цікаві факти з історії цього виду мистецтва, про театральні професії, як створюється вистава. А в другій частині – дитячі п'єси Марка Кропивницького "Івасик-Телесик" та "По щучому велінню".

Програма проекту складається з двох частин – пізнавальної про музику і лялькової вистави "АндерСон".

- Я розказуватиму про походження духових, струнних і ударних музичних інструментів у формі казки. Коли герой зустрічає майстрів, які діляться історіями. А у зал передаватимемо реквізит, щоб діти могли помацати, відчути, з чого вони складаються. Наприклад, що у скрипки є голова у формі завитка і талія для смичка. В кінці влаштуємо шумовий оркестр. Дамо дітям пограти на пустих пляшках, - говорить авторка музичної програми Наталія Гаврилко.

Основою вистави "АндерСон" режисера Максима Козолупа стали казки данського письменника Ганса Крістіана Андерсона "Оле-Лукойє", "Стійкий олов'яний солдатик" і "Чарівне кресало".

"У сценарії прописали паузи, в яких розповідаю, що відбувається на сцені. Говорю в мікрофон, і діти слухають в один навушник. Іншим вухом чують, що говорять актори. Коментувати потрібно нейтрально та відсторонено. Даю до 20-30 відсотків емоцій того, що на сцені. Щоб кожен додумав решту. І сприйняв виставу по-своєму", -розповідає аудіодискриптор Кіра Степанович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слухати класику в записі — це те саме, що милуватися морем по телевізору

Наступні покази проекту "Арт-дія-інклюзія" заплановані на 30 жовтня, 8, 13 і 20 листопада.

Зараз ви читаєте новину «В київській опереті показують виставу для дітей з вадами зору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі