середа, 28 лютого 2018 19:56

В Київ привезуть фінську виставу Russophobia

В Київ привезуть фінську виставу Russophobia
Режисер вистави Russophobia - українець Максим Курочкін. Фото - Facebook

На театральному майданчику "Сцена 6" київського Центру Довженка відбудеться прем'єра документальної вистави Russophobia. За п'єсою українського драматурга Максима Курочкіна.
Спектакль поставили у театрі Telakka столиці Фінляндії Гельсінкі.

"Russophobia - рефлексія на збройний конфлікт на сході України. Його предтечу і породжену нею реальність, переломлену через оптику радянсько-фінської війни 1939-1940 років, - каже режисерка вистави Варвара Фаер. - Назва походить від фінського слова ryssä, яким в Фінляндії називають росіян".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали перемоги й недоліки 2017 року в театрі

П'єса заснована на інтерв'ю, зібраних в Фінляндії, Україні і Росії протягом останніх двох років. Герої п'єси - звичайні люди, які хочуть відмежуватися від "складних" і "незручних" тем. Так у виставі піднімається питання про пам'ять і безпам'ятство.
"Мені здавалося, що я знайду у фінів відповіді на свої питання. Я мав надію виправити свої минулі помилки. І ще я сподівався кричати. Не докричатись. Я не наївний. Але бодай покричати", - каже Максим Курочкін.

Прем'єра Russophobia відбулася в театрі Telakka в жовтні 2017 року. У Києві її покажуть фінською мовою з професійним синхронним перекладом українською через гарнітуру. Покази вистави пройдуть 19 і 20 березня.

Після показу відбудеться дискусія з глядачами.

""Сцена 6" поки функціонує не як інституція з певним репертуаром, не на повну потужність, але вже всі відчули: з'явився відкритий майданчик, - каже театральний критик Ірина Чужинова. - Сцена приймала ГОГОЛЬFEST, конкурс британської драми Taking the Stage, тут можна побачити вистави "Дикого театру". Для незалежних театрів це місце має стати важливим плацдармом, адже орендувати приміщення державних театрів – дороге задоволення".

Зараз ви читаєте новину «В Київ привезуть фінську виставу Russophobia». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі