Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2019 13:55

Український льотчик розповів, як знімали серіал "Чорнобиль"
4

Стеллан Скашґорд (зліва), виконавець ролі Бориса Щербини, полковник Олег Михайленко (в центрі) та Джаред Гарріс, виконавець ролі Валерія Легасова
Фото: Фото з профілю Олега Михайленко
Під час зйомок серіалу "Чорнобиль"
Під час зйомок серіалу "Чорнобиль"
Валерій Легасов і Борис Щербина виходять з вертольоту. Кадр з серіалу "Чорнобиль"

Льотні сцени нашумілого серіалу НВО "Чорнобиль" знімали в Україні на аеродромі в Борисполі. У зйомках задіяли вертоліт бригади транспортної авіації Повітряних сил ЗС України. Його перефарбували у "радянські" кольори.

Про це пише видання Військово-повітряних сил Крила України у Facebook.

Американськи кінематографісти працювали на Київщині рік тому. Знімали протягом тижня із самого ранку до пізнього вечора, а деякі сцени – навіть вночі. Увесь час поряд із знімальною групою був полковник Олег Михайленко, заступник командира авіабригади.

"Доки усі серії не побачили світ, нас просили тримати язика за зубами. Частину серіалу дійсно знімали у нас. Підібрали вертоліт, який би максимально точно підходив для того часу. Це – діючий вертоліт, який активно використовується, у тому числі й на сході України. Велика група художників взялась його перефарбовувати. Та американці прискіпливо добивались ефекту "старовини. А ми, в свою чергу, переживали лише, аби їхня фарба гарно відмивалась. Бо ж після зйомок нам ще літати на цій "зірці". Повернули техніку у тому ж вигляді, в якому взяли", - розповів Олег Михайленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, коли "Чорнобиль" покажуть по ТБ

Для знімальної групи виділили окрему локацію на аеродромі. Кожна сцена займала 10-30 дублів.

"Зліт, посадка, проліт по колу… Все! Впоралися! А ні! Сонце не так сідало. Знову – зліт, посадка, проліт по колу. Все? А ні! Волосся у акторів не так, як задумано, розвивалось. Наприклад, сцена, де на борту вертольота розмовляють науковці… Насправді вертоліт тоді не летів. Його поставили на спеціальні вібруючі подушки, аби імітувати політ. Навколо нього облаштували десятки прожекторів, ламп… Ми такої техніки ніколи не бачили! Асистенти постійно ставили різного роду запитання, а ми терпляче усе пояснювали. "А як правильно підійти до вертольота? А так можна пролетіти? А як тоді літали? А оце правильно? А отак? А під ґвинтом акторам можна проходити?" Вони ж на авіації не надто розуміються, тож за відсутність авіаційних ляпів відповідали ми", - додає полковник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серіал "Чорнобиль" спричинив туристичний бум в зону відчуження

Крім сцен на аеродромі, кінематографісти знімали й санчастину бригади. Для драматизму попросили обідрати шпалери. Але після зйомок американці навіть зробили ремонт.

Британсько-американський історичний серіал "Чорнобиль" став найпопулярнішим у історії телебачення. 5-серійний фільм знімали торік у Києві та Вільнюсі, Литва. Дія відбувається після вибуху 4-го реактора Чорнобильської атомної електростанції 26 квітня 1986-го. Показують евакуацію жителів Прип'яті, рятувальну операцію, наслідки катастрофи та розслідування причин.

Зараз ви читаєте новину «Український льотчик розповів, як знімали серіал "Чорнобиль"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі