четвер, 10 грудня 2015 18:10

Українські художники представлять своє бачення Святого Миколая
5

Все більше українських дітей не вірять у Діда Мороза, але люблять і шанують Святого Миколая. Як виглядає улюбленець дітей спробували уявити собі відомі українські художники. Маша Рева, Алевтіна Кахідзе, Олексій Сай, Катерина Бучацька, Юлія Беляєва і Леся Хоменко представили свій образ свята в благодійному проекті #добрапоштівка.

"У радянські часи, внаслідок політики атеїзму, Дідом Морозом і Снігуронькою, як образом покровителів свята Нового року, підмінили споконвічно шанованого серед українців cвятого Миколая. А в Нідерландах, наприклад, у Синтера Клааса з'явився чорношкірий помічник Піт, як відображення работоргівлі і колоніальної історії Голландії, - пояснює свою роботу художниця Алевтіна Кахідзе. - Що ж з усім цим робити? Уявити їх усіх разом зі словами "Через роки і режими діти зберегли віру у чудеса!"

Проект #добрапоштівка реалізовує Клуб Добродіїв і компанія Art Management. Всі зібрані кошти від продажу поштівок будуть використані на потреби 5 дитячих будинків, якими опікується Клуб Добродіїв: "Оберіг" в с. Ємчиха, "Пролісок" в с. Вовчків, "Чебурашка" в смт. Рокитне, "Світанок" в с. Красилівка, а також дитячий будинок сімейного типу ім. Міщенко.

"Святий Миколай - реальний, він навіть має аккаунт в Instagram, - зазначає художниця Юлія Бєляєва. - Тільки подумайте! Кожен із нас може ненадовго стати святим Миколаєм, подарувавши цю листівку другу або написавши теплі слова сироті. Дитина, отримавши листівку, відчує, що вона не одна в цьому світі , що у неї є Ангел".

Катерина Бучацька, в свою чергу, звернулась до релігійної сторони свята і зобразила на своїй картині фрагмент розпису Боянської церкви Св. Миколая у с. Боян (початок будівництва - X століття). Маша Рева представила образ Святого Миколая, який летить з мішком подарунків над містом, у деталях. А Олексій Сай прокоментував свою роботу так: "Я би хотів зрівняти в правах всіх дітей, а також дати зрозуміти дітям і дорослим, що, можливо, Бог є, а можливо, його і немає ― рішення за кожним. Свято ― для всіх!".

Вже 12-13 грудня на фестивалі Всі.Свої в галереї "Д12" можна буде придбати поштівку і долучитися до гарних справ.
Зробити передзамовлення можна на сторінці Клубу Добродіїв - https://www.facebook.com/klubdobrodiiv.

Клуб Добродіїв допомагає дітям-сиротам з 2011 року. Переконані, що не варто пропагувати ідею жалості, адже дітям-сиротам потрібні знання, навики і можливості, а не співчуття. Окремим напрямом нашої діяльності є здійснення найзаповітніших мрій сиріт.

Art Management - мультидисциплінарна компанія зі створення та управління проектами у сфері сучасної культури та візуальних мистецтв, заснована в 2010 році.

Особлива подяка типографії "HUSS" за безкоштовний друк поштівок.

Зараз ви читаєте новину «Українські художники представлять своє бачення Святого Миколая». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі