понеділок, 26 грудня 2016 09:00

У своїй пісні Sex Pistols назвали королеву "кретинкою"

У своїй пісні Sex Pistols назвали королеву "кретинкою"
Sex Pistols - британська панк-рок-група

26 грудня 1976 року скандалісти і анархісти The Sex Pistols записали пісню "God Save The Queen" на студії "Wessex Studios" в Лондоні.

Sex Pistols - британська панк-рок-група, утворена в 1975 році. Колектив став уособленням субкультури панку. Група вважається одним з найвпливовіших колективів 1970-х років. Спочатку до складу входили вокаліст Джоні Роттен, гітарист Стів Джонс, барабанщик Пол Кук і бас-гітарист Глен Метлок. 1977 року Метлок був замінений Сідом Вішесом. Sex Pistols назавжди отримали репутацію одного з найскандальніших і провокаційних музичних колективів за всю історію. У 2006 році група була включена в американський Зал слави рок-н-ролу.

"God Save the Queen" - "Боже, бережи королеву" - одна з найбільш відомих пісень англійської панк-рок-групи Sex Pistols. Спочатку учасники Sex Pistols планували назвати пісню "No Future". Її слова були написані вокалістом групи Джонні Роттеном, а музика - бас-гітаристом Гленом Метлоком в 1976 році. Назва пісні повторює назву національного гімну Великобританії. Композиція - протест робочого класу проти монархічного ладу і британського уряду в особі королеви Єлизавети II. У тексті присутні різкі висловлювання на адресу королеви. Панки називали її "кретинкою" і "нелюдською істотою".

Прийнято вважати, що Sex Pistols спеціально випустила пісню напередодні ювілею королеви, але Пол Кук, барабанщик групи, стверджував, що вони взагалі не ставили за мету шокувати суспільство:

"Глен почав її з басового рифа. Стів опанував їй, а потім я почав грати. Несподівано Джон прийшов з текстом "God Save the Queen". Ми подумали: "Що це таке?" Вона не була написана спеціально для ювілею королеви. Ми не знали про це в той час. Це не було спробою вийти і шокувати всіх. Ні в якому разі. Ми навіть не знали, що ювілей найближчим часом", - виправдовувався Пол Кук.

У день ювілею вони виконали "God Save the Queen" з човна під назвою "Королева Єлизавета II", пропливаючи по Темзі повз Вестмінстерського палацу. На березі їх чекала поліція, яка заарештувала всіх учасників виступу.

27 травня 1977 року композиція вийшла в якості синглу, її було випущено на єдиному студійному альбомі групи Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols. Сингл за один тиждень досяг рекордної кількості продажів у Великобританії.

Після виходу платівки на двох учасників Sex Pistols, їх арт-директора і продюсерів були здійснені озброєні напади. Першою жертвою став арт-директор Джемі Рід – його побили невідомі. Влітку група невідомих напала з ножами на Джонні Роттена, Кріса Томаса і Білла Прайса на виході з лондонського пабу "Пегас". Пізніше барабанщика Пола Кука також побили. Ймовірно, всі нападники були скінхедами.

Пісня не тільки стала однією з найбільш впізнаваних композицій групи, але і отримала широку популярність на світовій рок-сцені. "God Save the Queen" отримала статус своєрідного гімну панк-руху. Музичний критик Стів Х'ю писав, що пісня змінила весь музичний ландшафт Великобританії і є монументальним моментом в історії рок-музики.

Пісня завоювала почесні місця в різних рейтингах відомих світових видань - журнал Rolling Stone поставив її на 175-е місце списку 500 найкращих пісень усіх часів, назвавши "вибухом нігілізму".

Зараз ви читаєте новину «У своїй пісні Sex Pistols назвали королеву "кретинкою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі