вівторок, 27 березня 2012 20:42

"У нашому регіоні на камеру краще не зніматися" - герої фільму

"У нашому регіоні на камеру краще не зніматися"  - герої фільму
Кадр з фільму "Шахта № 8". Фото: kinote.info

Після презентацію фільму "Шахта № 8" дехто від сліз не міг слова вимовити, каже головний герой документальної стрічки 18-річний Юрій Сиканов.

Фільм зняла естонська режисерка Маріанна Каат. Його показ на фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA заборонив український співвиробник "Інтерфільм".

Стрічку представили у столичному Будинку кіно поза програмою фестивалю.

Фільм розповідає про долю неповнолітніх працівників нелегальних шахт містечка Сніжне у Донецькій області. Батько 15-річного Юри скоїв самогубство, мати спилася і живе з коханцем. Щоб отримати двох сестер, хлопець іде на важку і небезпечну працю у нелегальну шахту. Разом з ним у фільмі знявся на 3 роки старший Дмитро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві не дозволили показ фільму про нелегальних шахтарів

"Режисер збиралася знімати зовсім іншого чоловіка. Коли естонці приїхали, виявилося, той помер від раку. Він був з іншої шахти, я його не знаю, - розповідає Юрій. - Вони розгубилися — що робити? Першим знайшов їх я. Побачив - щось знімають. Під'їхав, щоб розпитати. Виявилося, вони мене вже самі шукали. Чули від людей, що є такий Юра, який працює у шахті. Почали знімати 2008-го. Спочатку було трохи страшно, бо невідомо чим усе це закінчиться. У нашому регіоні на камеру краще не зніматися. Один шахтар знявся для новин, потім його сварили. Він такий виліз чорний з шахти і радісно: "Ой, сонечко!". У нас треба думати, що говориш. Але знімальна група виявилися дуже хорошими людьми, і ми з Дімою погодилися. Потім вже стали чекати, коли вони приїдуть. Після фільму нам не погрожували. Але проти власника нашої нелегальної шахти відкрили кримінальну справу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахтарі більше боялися, що зніму, як випивають, аніж про що говорять

Хлопець каже, що знімальна група з трьох осіб приїздила до них 10 разів.

"Під час зйомок не думав, що стану головним героєм фільму. Вони знімали усе підряд. Кругом брали нас із собою. Нелегка це робота.  Щоб зняти кадр, де виходжу з шахти з мішком вугілля, довелося тягати його кілька разів. Коли вийшов фільм, то у маршрутках пізнавали. Побачили фільм в інтернеті", - зазначив хлопець.

За  тиждень до показу стрічки на фестивалі студія "Інтерфільм" звинуватила режисера у тому, що фільм ґрунтується на вигаданих подіях і немає ніякого відношення до документалістики.

Зараз ви читаєте новину «"У нашому регіоні на камеру краще не зніматися" - герої фільму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі