понеділок, 26 березня 2012 18:23

У Києві не дозволили показ фільму про нелегальних шахтарів

У Києві не дозволили показ фільму про нелегальних шахтарів
Фото з сайту society.lb.ua

Українська студія "Інтерфільм" заборонила показувати стрічку "Шахта №8" естонської режисерки Маріанни Каат у конкурсі фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Подія відбувається у Києві з 23 березня. Студія заявляє, що тільки вона може дати дозвіл на показ українсько-естонського фільму як співвиробник.

"Копія цього листа була направлена Маріанні Каат, яка намагається у будь-який спосіб проштовхнути фільм, - йдеться у листі до організаторів фестивалю. - Ця стрічка повністю брехлива, постановочна, з підтасованими і "розіграними" мізансценами. Вона не має ніякого відношення до документального кіно і теми захисту прав людини", - оголосили в "Інтерфільмі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Режисер провів 3 місяці з гангстерами

Обурена режисерка заявила, що після таких звинувачень зобов'язана показати фільм українцям. Каат з власної ініціативи представила стрічку 24 березня у Будинку кіно. Фестиваль, дотримуючись законодавства, зняв стрічку з програми.  Фільм розповідає про підлітків Юру і Діму. Вони живуть у містечку Сніжино Донецької області. Щодня нелегально видобувають вугілля у закинутих шахтах, роблять копанки у лісосмугах і під закинутими будинками. Батько Юри вчинив самогубство, а мати спилася з новим чоловіком. Хлопець забирає двох сестричок і оселяється окремо в сусідньому селі. До школи не ходить.

25 березня показали фільми у конкурсі короткометражок. Іранська режисерка Хатерех Ходаї приїхала представити 30-хвилинку "12+1". Її герой — молодий чоловік. Він їде забирати з перукарні свою наречену перед весіллям. Дорогою обдзвонює колишніх подруг.

"Він усім повідомляє про весілля, запитує, чи все гаразд. Каже, що хоче залишити минуле у минулому, - розповідає режисерка. - У цей час шле повітряні поцілунки молодим дівчатам, які проїжджають в авто. Всі колишні його спокійно пробачають і відпускають. Насправді дівчат було більше — від 20 до 24. Вибрали 12 найцікавіших. Дівчата не знали, що до них подзвонять. Наш Казанова не налякався, що після фільму у нього можуть виникнути проблеми. Я пообіцяла, що стрічку в Ірані побачать тільки у вузькому колі. Публічно не демонструватимуть. Насправді у нас все, як у фільмі. Незважаючи на мусульманські закони, молоді люди вільно зустрічаються, змінюють партнерів. Тому я хотіла, аби фільм побачили в інших країнах, щоб зник стереотип про патріархальний стиль життя в Ірані".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кемерон зніме фільм про найглибше місце на Землі

Британська режисерка іранського походження Афарін Егбал у фільмі "Бабусі" поєднала документалістику та анімацію.

"Короткометражка про наслідки воєнної диктатури генерала Відели в Аргентині 1976-1983-х, - каже Егбал. - Тоді зникло з 30 тисяч молодих людей. У концентраційних таборах народилося 500 немовлят. Їхніх батьків повбивали. Дітей розібрали військові. Я приїхала в Аргентину на 10 днів. Зробила інтерв'ю з 4 бабусями, які зараз розшукують своїх онуків в родинах колишніх військовослужбовців. Їхні історії дуже подібні, тому зібрала їх в одну. Проблема має дві сторони. З одного боку — бабусі, які прагнуть знайти своїх онуків, аби відновити стосунки і розказати правду. З іншого боку є онуки, які нічого не знали. Історії їхнього минулого можуть зруйнувати їхнє життя. Деякі героїні знайшли своїх онуків, але не змогли зав'язати з ними контакт. Ті просто відмовлялися приймати своє минуле".

Фільм знятий за допомогою фотоапарату.

"Потім усе це анімовано. Наприклад, у кадрі, де камера просто рухається кімнатою є 3 тисячі світлин. Потім вони були зібрані разом. У вільний від інтерв'ю  час я ходила блошиними ринками Буенос-Айресу. Скуповувала старі автентичні речі, які могли б розказати про це місто. Бабусі старішають, але вони просто супер. З ними було дуже легко налагодити контакт".
Кінофестиваль триватиме до 29 березня. Покази фільмів відбуваються у столичному Будинку кіно та кінотеатрі "Кінопанорама".

Зараз ви читаєте новину «У Києві не дозволили показ фільму про нелегальних шахтарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі