середа, 05 жовтня 2011 11:46

Польський режисер покаже киянам короткометражку про лайку своїх батьків

Польський режисер покаже киянам короткометражку про лайку своїх батьків

4 жовтня у Києві розпочала роботу Польська академія документу. Тут проходять майстер-класи і покази польських режисерів-документалістів. Захід організували польська майстерня документального кіно "Драгон Форум" та столичний фестиваль документального кіно про права людини "Docudays UA".

"У Академії братимуть участь молоді українські кінематографісти. Вони під керівництвом відомих польських режисерів Марчіна Кошалки і Єжи Слядковського працюватимуть над власними проектами, - каже голова "Драгон Форум" Дорота Рошковська. - Режисери розкажуть, як знайти ідею для фільму, світову аудиторію і гроші на виробництво стрічки. Також у кінотеатрі "Кінопанорама" починаючи з 17 години покажемо польське документальне кіно. Після показів відбуватимуться зустрічі з їхніми режисерами".

40-річний документаліст і викладач академії Марчін Кошалка представить свою дебютну 25-хвилинну стрічку "Якого чудового сина народила".

Режисер зняв фільм малою камерою у рідному домі зі своїми батьками. У стрічці вони увесь час кричать на Марчіна. Мати каже, що він хтозна-що, цілими днями тільки лежить на канапі, а вона ж такого чудового сина народила. Батько звинувачує режисера у незграбності та відсутності винахідливості. Фільм викликав велику дискусію у Польщі про стосунки у родині. Люди бачать у цій ситуації себе і насильство у власних родинах. Марчін завжди умів піднімати проблеми, які хвилюють людей. Зараз працює над фільмом до Євро-2012.

Випускником академії 2007 року є київський режисер Максим Васянович.

"Свою стрічку "Мама померла в суботу на кухні" Максим розробив у нас на майстер-класах, - розповідає Рошковська. - Це родинна історія батька режисера. 2009 року фільм здобув перемогу на кінофестивалі "Молодість". Після цієї перемоги Максима можна назвати добре пізнаваним режисером. Інвесторів на стрічку він знайшов у Швеції і Фінляндії".

Свою роботу академія закінчить 8 жовтня конференцією польських і українських кінодокументалістів.

Зараз ви читаєте новину «Польський режисер покаже киянам короткометражку про лайку своїх батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі